Objev českých egyptologů prý patří mezi nejvýznamnější archeologické počiny roku 2015

Čeští egyptologové za sebou mají dobrý rok. Objev hrobky královny Chentkaus na pyramidovém poli v Abúsíru, který učinili loni v lednu, je totiž podle serveru HeritageDaily třetím největším archeologickým nálezem roku 2015. Češi provádějí výzkum v této oblasti už přes půl století a hodlají v něm pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Abúsír - celkový pohled na hrobku královny Chentkaus III. ze severovýchodu

Abúsír - celkový pohled na hrobku královny Chentkaus III. ze severovýchodu | Foto: © Jaromír Krejčí, archiv Českého egyptologického ústavu FF UK

„Jedná se o velmi unikátní pohřebiště, ze kterého jsou známy – včetně hrobky královny matky – tři velké kamenné hrobky typu mastaba. Potřebujeme ještě několik měsíců intenzivních archeologických a dalších prací právě na tomto místě, abychom výzkum pohřebiště dokončili,“ vysvětluje egyptolog Miroslav Bárta.

Podle něj se díky loňskému objevu podařilo zacelit další prázdné místo v poznání egyptské civilizace – čeští vědci se například dozvěděli podstatné detaily o posmrtných představách starých Egypťanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nález hrobky královny Chentkaus, který si připsali čeští egyptologové, zařadil server HeritageDaily mezi 10 největších objevů loňského roku

„Samozřejmě i archeologicky jsme se dostali kupředu, protože ta hrobka jako taková je typickou hrobkou tohoto období a ukazuje určité vývojové rysy, které vlastně tehdy byly v zádušní architektuře módní a nějakým způsobem vycházely ze starších tradic právě v oblasti Abúsíru a Sakkáry,“ dodává Bárta.

Už loni bylo zřejmé, že jde o významný objev. „Vlastně jsme doložili existenci další dosud neznámé historické osobnosti Egypta, královny jménem Chentkaus III.,“ upozornil tehdy vedoucí výzkumu Jaromír Krejčí.

„Víme, že byla královskou manželkou a také že byla, a to je možná ještě důležitější, matkou krále,“ přiblížil.

Vlastní práce na nalezišti jsou zdlouhavé. Podle Krejčího je potřeba chodit po povrchu pouště a hledat například změny v barvě písku nebo zbytky keramiky.

Českým egyptologům ale pomáhají při práci i moderní technologie. „Jsme vlastně možná první, kdo si nechal udělat satelitní snímek pyramidových nekropolí,“ zdůraznil Krejčí.

Za vůbec nejvýznamnější archeologický počin roku 2015 považuje server HeritageDaily nález prehistorického objektu nedaleko megalitické stavby Stonehenge ve Velké Británii.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme