OBRAZEM: 90letá královna Alžběta II. vládne 63 let, na trůn usedla za Churchilla

Britské královně Alžbětě II. je dnes 90 let. Jubileum ale oslaví v soukromí. Na veřejnosti bude slavit až v červnu, kdy je větší pravděpodobnost, že bude na oslavu hezké počasí. Panovnice je hlavou Velké Británie a několika dalších zemí Britského společenství národů už 63 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královnu Alžbětu II. na nádraží nadšeně vítal dav jejích poddaných

Královnu Alžbětu II. na nádraží nadšeně vítal dav jejích poddaných | Zdroj: Reuters

Už jako čerstvě plnoletá, jednadvacetiletá princezna Alžběta z rodu Windsorů slíbila všem poddaným sloužit veřejnému blahu obyvatel Britského Commonwealthu. To bylo v roce 1947. V listopadu toho roku se vdala za Philipa, vévodu z Edinburghu.

Dorothy Wilding: Královna Alžběta II., 1952 | Foto: National Portrait Gallery, William Hustler and Georgina Hustler

Alžběta, pocházející s windsorské dynastie, se roku 1947 vdala za Philipa, vévodu z Edinburghu | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

O pět let později se po svém otci, králi Jiřím ujala vlády. Při korunovaci slíbila dodržovat veškerá zaručená práva a zvyklosti poddaných v zemích, kterým jako královna vládne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si: Portrét Alžběty II., který připravil Karel Kyncl 28. března 1996

Jako šestadvacetiletá zdědila zemi, která se vzpamatovávala z následků 2. světové války. Měla dluh překračující 260 procent hrubého národního produktu.

Královna Alžběta a britský premiér Winston Churchill v roce 1954 | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Ještě dva roky se za vlády Alžběty II. kupovala řada zboží na lístky. Libra stagnovala a Britové zažili v 70. letech 20. století něco, co znají i obyvatelé zemí bývalého socialistického bloku. Omezené příděly valut pro cestování. Tedy devizové přísliby.

Alžběta II. musela se svými poddanými prožít bolestné hospodářské reformy premiérky Margaret Thatcherové. V té době bylo uváděno, že se královna obávala její ekonomické politiky, která podle ní rozdělovala společnost. Poté, co Thatcherová odešla z politiky, udělila jí královna řád za zásluhy a Podvazkový řád.

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Za vlády královny Alžběty také Británie získala svou vlastní jadernou bombu a stala se po Spojených státech a Rusku třetím členem nukleárního klubu. Po pádu Berlínské zdi se královna Alžběta ve vánočním poselství upřímně, ale opatrně radovala ze změn na východě Evropy.

„Vzrušující zprávy z posledních několika měsíců ukázaly, že lidé na západě i východě Evropy začali myslet o budoucnosti v méně nepřátelském duchu. Více jako sousedé. Je pro nás ale stále těžké si být jistí, co bude výsledkem těchto událostí,“ uvedla tehdy.

Britská královna Alžběta II. přiletěla i s manželem do Berlína | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

V březnu 1996 navštívila královna Alžběta II. Česko. Ocenila přínos českých vojáků v bojích za 2. světové války a také podíl prezidenta Václava Havla na změnách v postkomunistické zemi.

Královna Alžběta II. při návštěvě americké NASA 8. května 2007 | Foto: NASA Images

„Pane prezidente, s obdivem sleduji pozoruhodnou transformaci, kterou vy, vláda vedená ministerským předsedou Klausem a český lid uskutečňujete ve vaší zemi. Váš osobní příklad - zprvu v úloze politického činitele a posléze státníka - a váš pevný postoj při obhajování lidských a politických práv sehrály své."

Britové svou královnu milují pro její rozvahu, eleganci a také jistou bezprostřednost, kterou jí jinak protokol zapovídá. Zvláštní úlohu sehrála při zahájení Olympijských her v Londýně v roce 2012. V klipu, který uvozoval oficiální začátek her, vystoupila s filmovým agentem 007 Danielem Craigem.

Královna Alžběta II. zahajuje londýnské olympijské hry v roce 2012 | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Královně Alžbětě II. je 90 let. V loňském vánočním projevu Britům vzkázala, že radostí dlouhověkosti je, že vidíte vyrůstat děti, pak vnoučata a potom i pravnoučata, kteří vám pomáhají ozdobit vánoční stromek.

Královna Alžběta II. přednesla vánoční projev | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Královna Alžběta II. se svými vnoučaty a pravnoučaty | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Britská královna Alžběta II. | Foto: Michal Jindra

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme