OBRAZEM: Klenoty z hrobu Přemysla Otakara II. vystavují v Českých Budějovicích

Originály pohřebních klenotů Přemysla Otakara II. opustily Pražský hrad. Královská koruna, žezlo a jablko ozdobí načas českobudějovickou radniční galerii. Výstava klenotů je jednou ze součástí oslav 750. výročí založení Českých Budějovic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klenoty z hrobu Přemysla Otakara II. vystavují na radnici v Českých Budějovicích

Klenoty z hrobu Přemysla Otakara II. vystavují na radnici v Českých Budějovicích | Zdroj: ČTK

Nejvíce asi zaujme pohřební koruna krále Přemysla Otakara II., upozorňuje exprimátor a archeolog Juraj Thoma.

„Na ní je dobře vidět nejen klasické zdobení, které má připomínat drahé kameny a perly, ale zejména nápisová páska s latinským textem: Toto jsou kosti Přemysla, vznešeného pátého krále českého,“ ukazuje Thoma.

Archeolog a exprimátor města se zasadil o to, aby se insignie dostaly do Českých Budějovic. Kromě koruny a jablka je k vidění i žezlo, které pravděpodobně užíval syn panovníka, král Václav II., který tímto darem uctil otcovu památku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohřební klenoty Přemysla Otakara II. načas ozdobí českobudějovickou radniční galerii. Na místě natáčela redaktorka Jitka Cibulová Vokatá

„Žezlo je zhotoveno z trochu kvalitnějšího stříbra. Všechny detaily jsou opravdu velmi jemně tepané. Je vidět, že to nebylo žezlo, které bylo vyrobeno pro jednorázové uložení do rakve, ale že Václav II. ho skutečně používal při svém panování jako odznak vladařské moci,“ dodává Thoma.

Galerie je pro vystavování klenotů speciálně upravena. Okna jsou zatemněná a v místnosti svítí jen několik světel.

„Je limitovaná světelnost a vlhkost. Limitován je i počet návštěvníků, který se může jednorázově do místnosti pouštět,“ vysvětluje Thoma.

Přemysl Otakar II. zemřel roku 1278 v bitvě na Moravském poli. Jeho ostatky byly prvně uloženy v minoritském klášteře ve Vídni a později převezeny do kláštera ve Znojmě. V roce 1296 je u příležitostí své korunovace nechal do Prahy převézt Přemyslův syn Václav II. a uložil je do Anežského kláštera zvaného Na Františku. O rok později odtud vyšlo procesí směrem k bazilice sv. Víta na Pražském hradě, kde byl král řečený železný a zlatý pohřben.
M. Bravermanová, Správa Pražského hradu

Podle Vlasty Altmanové, která v galerii společně s městskými strážníky na výstavu dohlíží, bude zajištění ideálních podmínek pro vystavení klenotů poměrně složité.

„Vlhkost je bohužel od země, protože je to starý barák. Bude chodit hodně lidí, takže by asi bylo dobré, kdyby se sem daly nějaké vysoušeče,“ domnívá se Altmanová.

Královské insignie budou vystavené v českobudějovické radniční galerii do 23. března, a to denně od 9 do 18 hodin včetně sobot a nedělí.

Klenoty z hrobu Přemysla Otakara II. vystavují na radnici v Českých Budějovicích | Foto: ČTK

Klenoty z hrobu Přemysla Otakara II. vystavují na radnici v Českých Budějovicích | Foto: ČTK

České Budějovice | Foto: Český rozhlas

Jitka Cibulová Vokatá, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme