Olomoučtí archeologové objevili u Uničova pravěkou studnu starou 7000 let

Na unikátní nález narazili olomoučtí archeologové. Na okraji Uničova objevili studnu starou sedm tisíc let. Dokonce se dochovalo i její dubové roubení. Jde v pořadí o čtvrtý nález pravěké studny v republice. Odborníci ji teď budou podrobně zkoumat. Doufají, že poodhalí tajemství našich prvních zemědělců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevěná konstrukce pravěké studny u Uničova

Dřevěná konstrukce pravěké studny u Uničova | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

„Studna byla nalezena v těsné blízkosti půdorysu domu, ve kterém neolitci bydleli. Vodu určitě používali na vaření a na nejzákladnější potřeby,“ říká archeolog Marek Kalábek.

„Byli to první zemědělci, začali aktivně vytvářet potraviny. Pěstovali obilí, chovali dobytek a podobně.“ Při pohledu na opracované dřevěné části je ale jasné, že naši předci byli i zdatnými dřevorubci a tesaři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeologové objevili v Uničově 7000 let starou studnu. Natáčela o tom redaktorka Jana Zemková

Neolitickou studnu archeologové naposled objevili před více než půl stoletím u Mohelnice.

„Je to velice vzácné. To, co my jsme zkoumali, to byla taková ohromná díra v průměru asi 6 metrů a více než tři metry hluboká. A oni byli schopní se svým v uvozovkách primitivním nářadím, nějakými dřevěnými lopatami, kopáči z dřeva, kamene nebo rohoviny, vlastně vykopat takový ohromný kráter, doprostřed postavili dřevěné roubení a to zaizolovali po stranách jílem,“ popisuje Marek Kalábek.

Vodu pravěcí lidé odebírali do nádob ze dřeva nebo kůže. Archeologové ale mají i další vzácnost, usazeninu ze dna studny.

„Je to v podstatě konzerva přírodního prostředí stará 7000 let. Z našeho pohledu je to bahno, plné různých organických zbytků – od spálených zrníček obilí, pozůstatku trav, mechů, lišejníků, všeho, co na tom sídlišti rostlo, co si tam ti lidé přinesli z okolí a co tam vítr zavál,“ přibližuje archeolog.

Na neolitické nálezy mají v poslední době archeologové na Přerovsku štěstí. Kromě studny nedávno objevili sedm tisíc let starou hliněnou sošku.

Olomoučtí archeologové narazili u Uničova na unikátní nález | Foto: Jana Zemková

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme