Podstavec sochy TGM v Mostě ukrývá pamětní schránku s mincemi i pohledy

Vzkaz budoucím generacím zanechalo město Most v podstavci sochy Tomáše Garriguea Masaryka. Socha bude už na konci září stát v prostoru mezi mosteckým magistrátem a městským divadlem. Pamětní schránka je v podstavci od pondělí 1. září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková a architekt Jiří Harant uložili do základů podstavce sochy TGM ocelovou schránku s poselstvím příštím generacím

Náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková a architekt Jiří Harant uložili do základů podstavce sochy TGM ocelovou schránku s poselstvím příštím generacím | Zdroj: ČTK

Úředníci mosteckého magistrátu a městský architekt se sešli u podstavce budoucí sochy.

Asi 60 centimetrů vysoký tubus z nerezové oceli, do kterého vložili soudobé předměty, je pořádně těžký.

„Je tam denní tisk s dnešním vydáním, poslední vydání Mosteckých listů, dva texty, mince, kterými se platí v současné době, a pohledy města Mostu,“ popsala mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková, co do pamětní schránky město uložilo jako svědectví pro další generace.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Mostě uložili do podstavce sochy TGM vzkaz pro budoucí generace. Aktu se zúčastnil také Jan Beneš

Z textů se budoucí čtenář dozví, jaká je historie mostecké sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka.

Pamětní schránka je uložena v podstavci, na který kameníci položí obří žulové desky. Tubus je uložen v plastové rouře, která je nahoře zalepena víčkem.

Socha T. G. Masaryka se v Mostě objeví po několika desetiletích. Sochař Jaroslav Šindelář ji ve svém plzeňském ateliéru dával dohromady z kusů, které se dochovaly, i z části nově vytvořených.

„Socha byla odhalena za první republiky, za okupace byla poprvé zničena. Krátce po válce byla znovu obnovena a po převratu byla znovu sejmuta, ale byla někde deponována. Pak se jednoho dne z muzea ztratila a až v 80. letech se podařilo dohledat její fragmenty,“ shrnul historii sochy Šindelář.

Sochu TGM v Mostě, na kterou přispěli ve veřejné sbírce samotní Mostečané téměř 900 tisíc korun, odhalí 23. září v 15 hodin.

Asi 60 centimetrů vysoký tubus z nerezové oceli ukrývá denní tisk, mince i pohledy | Foto: ČTK

Jan Beneš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme