Polsko si připomíná začátek 2. světové války, uplynulo 75 let

Přesně před 75 lety začala 2. světová válka. Německo napadlo Polsko a tím rozpoutalo nejvražednější konflikt v dějinách lidstva. Zemřely v něm desítky milionů lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník bitvy o Westerplatte

Památník bitvy o Westerplatte | Foto: Henryk Kotowski

„Dnes ráno v 5 hodin 40 minut překročily německé jednotky hranice Polska,“ uslyšeli posluchači polského rozhlasu 1. září 1939.

Luftwaffe v těch chvílích bombardovala celou řadu polských měst. Těžké boje sváděli hlavně obránci poloostrova Westerplatte u přístavu v Gdaňsku.

Druhá světová válka začala napadením Polska, bez oficiálního vyhlášení války, Německem. V reakci na tento útok vyhlásily 3. září 1939 Francie a Velká Británie Německu válku, konkrétní pomoc však Polsku neposkytly. 5. října 1939 kapitulovaly poslední polské jednotky. Část polského území obsazeného německou armádou byla připojena přímo k Říši a na zbytku byl vytvořen tzv. Generální gouvernement. Východní část Polska byla připojena k SSSR.
Pramen: Paměť národa

„Všichni jsme vojáci a musíme myslet jen na jedno: na válku až do vítězství,“ snažil se hned v prvních hodinách po německém útoku povzbudit spoluobčany na rozhlasových vlnách tehdejší starosta Varšavy Stefan Starzyński.

Statečnost Poláků ale nemohla zastavit početnější a moderněji vyzbrojenou německou armádu.

Británie a Francie sice vyhlásily Německu válku, ale Polsku mohly pomoci jen symbolicky.

Po dvou týdnech navíc zaútočila na Polsko z východu Rudá armáda a osud země byl na příštích téměř šest let definitivně zpečetěn začátkem října.

Během války zahynulo podle různých odhadů 5,5 až 6 milionů polských občanů.

Vít Pohanka, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme