Pompeje vydaly další tajemství. Vědci našli hrobku starší než římské impérium

Hrobku starší než římské impérium objevil tým francouzských vědců v italských Pompejích. Archeologové z centra Jeana Bèrarda v Neapoli považují objev za unikátní. Pietní místo totiž pochází přibližně ze 4. století před naším letopočtem. O této epoše Pompejí se toho zatím ví jen málo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pompeje

Pompeje | Foto: Fotobanka stock.xchng

V hrobce, která přečkala víc než 2000 let bez jakéhokoliv narušení, vědci našli ostatky dospělé ženy. Vedle kostí byly umístěny hliněné nádoby či amfory, které pocházejí z jiných oblastí Apeninského poloostrova.

Podle vedoucího výzkumníků v Pompejích Massima Osanny může pohřební výbava odhalit leccos o životě v oblasti Neapolského zálivu před nadvládou Římanů.

V té době ovládal většinu dnešní Kampánie italický kmen Samnitů; pak se město nedaleko přístavu postupně dostalo pod vliv Říma a v 1. století před n. l. se Pompeje staly jednou z římských kolonií. Obyvatelé Pompejí prý mohli o hrobce vědět. Přesto ji nenarušili, ani nad ní nepostavili žádnou budovu.

Podle Osanny může analýza hliněných nádob objasnit řadu věcí. Třeba to, jaké měly ženy ve společnosti Samnitů postavení. V následujících týdnech budou vědci zkoumat vnitřek nádob. Domnívají se, že mohly obsahovat kosmetiku, víno a jídlo.

Podrobně prozkoumají také nejbližší okolí nálezu. Hrobek by v dané lokalitě prý mohlo být víc.

Pompeje | Foto: Lenka Kupková

Antické město pohřbil a doslova zakonzervoval sopečný prach v roce 79 n. l., když došlo k výbuchu nedalekého Vesuvu. Zachovalé pozůstatky antického města v Neapolském zálivu lidé znovu objevili v polovině 18. století. V současnosti patří mezi nejnavštěvovanější památky Itálie.

Turisté se mohou procházet pravoúhlými ulicemi Pompejí po původní kamenné dlažbě a prohlížet si zachovalé vily, lázně, někdejší obchody nebo římské fórum. V amfiteátru koncertovala v 70. letech skupina Pink Floyd.

Vykopávky odkryly nejen předměty, které obyvatelé Pompejí běžně používali, ale i nástěnné malby. Všudypřítomné erotické motivy umění z předkřesťanské doby vyvolaly z počátku velké pozdvižení.

Cenné poznatky přinesly také dutiny v sopečném nánosu. Vědci si díky nim mohli udělat lepší představu o tělesné konstituci tehdejších obyvatel antického města.

Chvíle, kdy město zaniklo, láká nejen archeology, ale také umělce. Ztvárnili ji novověcí malíři, sochaři, literáti i filmaři. Posledním počinem na toto téma je dobrodružný historický velkofilm z minulého roku.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme