Poslední britský Wellington by mohl nést označení 311. československé perutě

Český rozhlas přišel s iniciativou, aby poslední kompletně zachovaný letoun typu Wellington nesl znaky 311. československé bombardovací perutě. Vzácný stroj se teď restauruje v Konzervačním centru muzea RAF v britském Cosfordu. Už na konci roku 2015 by se mohl představit veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wellington 311. perutě na základně East Wretham (z knihy Za hroby se lvy)

Wellington 311. perutě na základně East Wretham (z knihy Za hroby se lvy) | Foto: Klub historie letectví v Jindřichově Hradci

„Zatím nemáme plán na barevné provedení Wellingtonu. Nepadlo rozhodnutí, jestli se stroj vrátí do podoby původní varianty T. 10, nebo jestli z něj uděláme letoun bombardovacího velitelství Královského letectva s označením konkrétní peruti," říká ředitel Konzervačního centra muzea RAF v Cosfordu Darren Priday.

Faktem je, že přímo s cosfordským strojem 311. peruť nelétala. Podle Jiřího Rajlicha z VHÚ ale muzea a restaurátoři dělají v takových případech výjimky.

„Když loni v červnu nad Prahou prolétával Spitfire s označením 312. československé stíhací perutě a osobním označením slavného stíhače Otty Smika, tak to vlastně taky nebyl přesně stroj téže výrobní varianty,“ popisuje.

Projekt podporuje britská ambasáda v Praze i český zastupitelský úřad v Londýně. Nadchnul se pro něj také poslanec Konzervativní strany Greg Hands, jediný člen současné Dolní sněmovny, který mluví česky.

Dvoumotorák Vickers Wellington je jedním z nejdůležitějších strojů československé vojenské letecké historie | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme