Před 130 lety byla v New Yorku odhalena Socha svobody. Dříve dar od Francouzů, dnes symbol hrdosti

Jako první kus Ameriky ji viděli ti, kteří se tam vydávali hledat lepší život. Monumentální Socha svobody je snad nejčastěji používaným symbolem USA. Ne každý ale ví, že sochu Spojeným státům darovala Francie na výročí Deklarace nezávislosti. Socha stojí na ostrově na dohled od New Yorku už 130 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

New York, socha svobody

New York, socha svobody | Foto: Fotobanka Pixabay

Socha stojí na takzvaném Ostrově svobody a byla darem od Francie. Ta totiž do Ameriky poslala své vojáky při bojích za nezávislost. Přesně sto deset let po vydání Deklarace nezávislosti na Velké Británii, tedy 4. července 1886, vzdala Francie sochou hold mladé demokracii.

Socha je tak od té doby nepřehlédnutelným monumentem, i s podstavcem měří 93 metrů. Návrh na nosnou konstrukci Sochy svobody vymyslel stavitel pařížské dominanty Gustave Eiffel. Samotnou sochu vytvořil Frédéric Auguste Bartholdi.

Cesta z L. A. do New Yorku bez řízení bude možná do jednoho roku, tvrdí Musk. Všechny elektromobily Tesla se budou řídit sami

Číst článek

Socha za 130 let prošla několika rekonstrukcemi a v té době se musela na nějakou dobu pro turisty zavřít. Naposledy to bylo v roce 2013.

Co pro Američany Socha svobody znamená? „Je symbolem národní hrdosti, hlavně protože přežila útoky 11. září 2001. Teroristé tenkrát zničili budovy Světového obchodního centra jen kousek od ní za řekou Hudson, ale socha zůstala nedotčená. Pro Newyorčany je navíc symbolem města. Když se podíváte třeba na místní televizní zprávy, žádná obrazová znělka se neobejde bez Sochy svobody,“ vysvětlila Daphne Yun ze Správy národních parků.

Socha svobody byla v roce 1984 zařazena i na Seznam památek světového dědictví UNESCO.

Socha svobody | Foto: Fotobanka Pixabay

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme