Před 25 lety nechal otisknout narozeninové přání Havlovi. Napálil tím Rudé právo

V sobotní příloze deníku Rudé právo, která vyšla 7. října 1989, se objevil ve společenské rubrice nenápadný inzerát s přáním Ferdinandu Vaňkovi. Jméno pochází z Havlovy hry Audience. A mělo skrýt gratulaci právě pro dramatika a několik měsíců nato už i prezidenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přání Ferdinandu Vaňkovi z Rudého práva

Přání Ferdinandu Vaňkovi z Rudého práva | Foto: Nadace Vize 97

Přání k narozeninám, svátkům nebo výročím svatby plní rozhlas i noviny, často ale zůstanou bez povšimnutí. S přáním, které se 7. října 1989 objevilo na straně 13 Rudého práva, to bylo jinak. Mluvilo se o něm ve vysílání Svobodné Evropy a zmiňoval se o něm i západní tisk.

„Dne 5. 10. 1989 oslavil narozeniny Ferdinand Vaněk z Malého Hrádku. Za jeho namáhavou práci, kterou ve svém životě vykonával a vykonává, mu děkují a do dalších let hodně zdraví a dalších pracovních úspěchů mu přejí jeho spolupracovníci a přátelé.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o narozeninovém přání zjišťoval od Petra Rýgr reportér Martin Karlík

U inzerátu byla i podobenka oslavence, mužem s knírkem byl Václav Havel.

„Audience byla v našich kruzích zlidovělá, jméno Ferdinand Vaněk bylo takové jeho alter ego, takže se to přímo nabízelo. Václav Havel by asi skutečně neprošlo,“ vysvětluje Petr Rýgr, který inzerát před pětadvaceti lety v Rudém Právu podal, proč se v přání objevilo jméno Ferdinand Vaněk.

Na podzim, kdy Petr Rýgr inzerát podával, musel počítat s tím, že může vzbudit pozornost StB. „Nějaké následky jsem očekával, ale když nic neuděláte, taky nesete určité následky, třeba ztrátu sebeúcty,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Autor inzerátu Petr Rýgr vzpomíná na okolnosti, za kterých lístek podával

Pan Rýgr dodnes žije v malé vesnici Přibyslav na Náchodsku. Ač nebyl sympatizantem režimu a Rudé Právo nečetl, v den, kdy měl inzerát vyjít, si ho koupil. Byl zvědavý, zda oznámení s Havlovou fotkou opravdu vyjde.

Výtisk má Rýgr dodnes schovaný, stejně jako složenku, kterou inzerát platil - narozeninové přání ho vyšlo na celých 460 korun.

Petr Rýgr si od svých šestnácti let jezdil k Havlům na Hrádeček půjčovat knížky. Ve chvíli, kdy přání k narozeninám vyšlo, mu bylo 28 let. Nápad ale nosil v hlavě už delší dobu. Jako poděkování za netradiční přání mu pak Havel daroval jednu ze svých knih, i s věnováním.

Martin Karlík, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme