Před 25 lety vznikla první webová stránka. V Česku jich každoročně přibývá 60 tisíc

Přesně před 25 lety začala fungovat první webová stránka na světě - info.cern.ch. Její autor, britský softwarový inženýr Timothy Berners-Lee kromě ní vytvořil i první internetový prohlížeč WorldWideWeb, který měl původně sloužit ke sdílení dat mezi vědeckými týmy CERNu, tedy Evropské organizace pro jaderný výzkum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel nadace World Wide Web Tim Berners-Lee

Zakladatel nadace World Wide Web Tim Berners-Lee | Zdroj: Reuters

V roce 1993 CERN zdarma poskytl prohlížeč veřejnosti a tím odstartoval raketový nárůst počtu webových stránek. Celosvětově je jich přes miliardu.

„V České republice byl největší nárůst internetových stránek a domén kolem roku 2007,“ popisuje Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC.

Podle Karla Javůrka ze serveru živě.cz ale v současnosti začínají webové stránky částečně nahrazovat mobilní aplikace.

„Lze určitě sledovat nahrazování webových stránek pomocí mobilních aplikací v chytrých telefonech a tabletech, kteří řeší spoustu věcí a funkcí, dříve dostupných pouze přes web,“ vysvětluje Javůrek.

Nejpoužívanější doménou je v současné době ta s koncovkou .com. Používá ji víc než 125 milionů webů.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme