Před 40 lety dobyli Rudí Khmérové kambodžský Phnompenh a zahájili teror

Rudí Khmérové slibovali Kambodžanům utopickou společnost - zbavenou nerovnosti, peněz i náboženství. Místo toho spáchali jednu z nejhorších genocid v dějinách lidstva. Zemřely při ní skoro dva miliony lidí - skoro čtvrtina kambodžské populace. Přesně před 40 lety dobyli Rudí Khmérové hlavní město Phnompenh, a teror tak mohl začít. Během pěti let řádění také rozdělili miliony rodin. Teď se je znovu snaží spojit kambodžská televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kambodža si připomíná 40 let od zahájení teroru Rudých Khmérů. Lokalita Killing Fields

Kambodža si připomíná 40 let od zahájení teroru Rudých Khmérů. Lokalita Killing Fields | Zdroj: Reuters

Už pátým rokem vysílá kambodžská televize ve spolupráci s americkou produkcí pořad, který se jmenuje "Není to sen". V něm se snaží autoři pořadu najít členy rozdělených rodin. Na televizi se s žádostí o pomoc obrátilo přes 1500 lidí.

Dosud se jim podařilo spojit 54 lidí, což je zlomek proti tomu, kolik rodin Rudí Khmérové rozdělili, když v dubnu roku 1975 dobyli Phnompenh.

Prakticky všechny obyvatele města tehdy donutili odjet na venkov pod záminkou, že velkým městům hrozí nebezpečí amerického bombardování.

Kambodžany zařadily do různých pracovních táborů, kde na hlad, nemoci, vyčerpání, ale i při popravách zemřelo skoro dva miliony lidí.

Dojemné setkání

V posledním dílu pořadu se televizi dokonce podařilo spojit hned tři rodinné příslušníky. Ly bylo 13 let, když Phnompenh padl a to bylo také naposledy, kdy viděla svou matku. Khmérové ji totiž odvlekli do pracovních táborů na venkově.

Ly zůstala v hlavním městě se svým otcem a dalšími čtyřmi sourozenci, z nichž tři umřeli hladem. Jejího otce pak Rudí Khmérové zastřelili před jejíma očima o pět let později.

Ly se tehdy rozhodla, že musí utéct. Svou mladší sestru Bo nechala u známých, kteří si ji osvojili, a sama pak uprchla do Spojených států. Od té doby Bo neviděla, až doteď.

Ve studiu se sestry znovu setkaly a propukly v pláč. To ale není všechno. Moderátorka jim ukázala starou fotografii ženy a zeptala se jich, jestli ji poznávají. Je to naše matka, řekly. Pak jim moderátorka pustila televizní záznam, kde mluvila starší žena a obě sestry znovu propukly v pláč. Po čtyřiceti letech zjistily, že jejich matka žije. Před televizními kamerami se s ní pak setkaly.

Nepotrestané zločiny

Pro Kambodžany je televizní show jednou z mála příležitostí, jak mluvit o tom, co se vlastně během necelých pěti let teroru Rudých Khmérů stalo. Snahy otevírat minulost jsou v zemi poměrně nové, lidé se dlouho ze strachu báli mluvit o tom, co se dělo.

Mimo jiné také proto, že Rudí Khmérové se po příměří v 90. letech začali vracet z džungle a dnes normálně žijí, nepoznaní a nepotrestaní, mezi ostatními Kambodžany.

Současná vláda genocidu v zemi připomíná. Ve známém vězení S-21 v Phnompenhu, kde zemřelo přes 12 tisíc lidí, je Muzeum genocidy. Minulý měsíc tam vznikl také památník a jeho odhalení se zúčastnili potomci těch, kteří ve vězení zemřeli.

Mapa Kambodže z lidských lebek v bývalé věznici S-21 v Phnompenhu | Foto: CC BY-SA 3.0 Donovan Govan

Nicméně pokud jde o spravedlnost, kambodžský premiér Hun Sen je proti tomu, aby soudy v zemi hromadně otevíraly vyšetřování. Mohlo by to podle něj vést k nové občanské válce.

Vůdce Rudých Khmérů Pol Pot zemřel v roce 1998 nepotrestán a stejně tak pomalu vymírají všichni ostatní viníci. V roce 2006 vzniknul tribunál, před který se už několik případů dostalo.

Pravomocně odsouzen byl ale zatím jen jeden člověk. Velitel věznice S-21 dostal doživotí za zločiny proti lidskosti. Rozsudky slyšeli ještě dva vysocí představitelé Pol Potova režimu, oba se ale odvolali.

Případ proto pokračuje. Byla vznesena i nová obvinění vůči třem dalším lidem, působnost tribunálu tím ale nejspíš skončí.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme