Před 50 lety zemřel Winston Churchill, jedna z největších postav 20. století

Přesně před 50 lety se Spojené království zahalilo do smutku. Ve věku 90 let zemřel vítěz nad Hitlerem, válečný britský premiér sir Winston Churchill. I jeho političtí odpůrci museli přiznat, že odešel jeden z britských velikánů. V Churchillovi neztratili Britové jen vizionářského politika, ale taky vojáka, spisovatele nebo dokonce malíře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Winston Churchill

Winston Churchill | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

V květnu 1940 usedl politický matador Winston Churchill konečně do premiérského křesla. Vystřídal Nevilla Chamberlaina, jehož politika appeasementu katastrofálně selhala.

Churchillovi už tehdy bylo 65 let. Ve svých vzpomínkách označil tenhle okamžik coby chvíli, ‚kdy kráčel ruku v ruce s osudem‘, kdy si uvědomil, že celý jeho dosavadní život byl přípravou na tuhle velkou zkoušku. Churchill si byl jistý, že uspěje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 50 lety zemřel Winston Churchill. Natáčel o něm zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek

Bývalý novinář si byl vědom síly masmédií a některé jeho projevy byly nezapomenutelné. Jako ten ze 4. června 1940, kdy Británie zůstala na evropském bojišti osamocená proti triumfujícímu Hitlerovi.

„Vytrváme až do konce. Budeme bojovat ve Francii. Budeme bojovat na mořích a oceánech, budeme s velkým sebevědomím bojovat ve vzduchu. Budeme bránit naše ostrovy a to za jakoukoli cenu. Budeme bojovat na plážích, na polích, v ulicích měst i v kopcích, ale nikdy se nevzdáme!“

8.května 1945 promluvil Winston Churchill k jásajícím masám na londýnském Whitehallu:

„Je to vaše vítězství,“ věnoval triumf nad hitlerovským Německem britskému lidu. „Ne, Vaše,“ překřičel ho dav.

O to překvapivější bylo, když v témže roce nechali Britové Churchilla prohrát parlamentní volby.

Legendární politik se ale do Downing Street coby ministerský předseda ještě jednou vrátil a sice v roce 1951.

Pomohla „dětská tvář“ při politickém vyjednávání i Winstonu Churchillovi? | Foto: United Kingdom Government

Držitel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1953 na sebe výrazně upozornil i jako státník, který jako první varoval před nebezpečím komunismu a impéria, které Sovětský svaz začal budovat ve střední a východní Evropě.

Ve slavném projevu v americkém Fultonu taky Churchill poprvé použil výraz ‚Železná opona‘, která se podle něj spustila napříč Evropou, od Štětína po Terst.

Když v roce 2002 pořádala BBC anketu o největšího Brita všech dob, bojovalo se prakticky jen o druhé místo. S velkým náskokem vyhrál milovník doutníků a skotské, který byl také velmi dobrým malířem.

Sir Winston Leonard Spencer Churchill zemřel 24.ledna 1965 ve věku 90 let. Jeho národ se s ním o šest dnů později rozloučil státním pohřbem. Jak bylo poslední sbohem velkému Britovi pompézní, jeho ostatky odpočívají v jednoduchém hrobě u kostela ve vesnici Bladon nedaleko Oxfordu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme