Před 690 lety se začaly razit floreny, první české zlaté mince

Od začátku ražby prvních českých zlatých mincí, takzvaných florenů, uplynulo přesně 690 let. Jako nejvyšší mincovní jednotku je nechal v roce 1325 vyrazit český král Jan Lucemburský, který se inspiroval ve Florencii. Tam byl takzvaný ‚floren d'oro‘ poprvé vyražen v roce 1252. České země tak zřejmě jako první ve střední Evropě začaly razit zlatou minci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlaté doly v Jílovém u Prahy

Zlaté doly v Jílovém u Prahy | Foto: Regionální muzeum v Jílovém u Prahy

České země byly první zemí na severu od Alp, které razily zlatou minci, což bylo podle numismatika Zdeňka Petráně běžné v jižní Evropě:

„Dnešní den je trošičku sporný. Žádné doklady o tom nemáme. Já jsem dokonce 3. leden konzultoval s předními historiky, ale nikdo o tom nemá žádnou povědomost. Tuto událost známe pouze z jedné historické zprávy, a tou je zbraslavská kronika, kde se k roku 1325 uvádí, že král pomocí Lombardů zavedl zlatou minci."

Přehrát

00:00 / 00:00

O ražbě prvních českých zlatých mincí mluví numismatik Zdeněk Petráň

„Žádné datum tu neexistuje. Nutno poznamenat, že v této době nevíme přesně datum jinde, protože v té době mince ještě nenesly letopočty, to až od roku 1511," upřesňuje Petráň.

Běžnou obchodní jednotkou byly v době začátku ražby zlaté mince pražské groše. Groš byl mzdou dělníka za jeden den.

„Ze zbraslavské kroniky víme, že čtyři zlaté floreny měly hodnotu jedné hřivny. A hřivna byla 64 grošů. Floreny měly velmi vysokou hodnotu,“ vysvětluje numismatik.

Prvními mincemi, raženými na našem území, byly mince Keltů. Drobné zlaté a stříbrné mince byly raženy někdy v posledním století před Kristem. První vládní mince jsou stříbrné denáry Boleslava I., které se razily přibližně na konci 60. letech 10. století. Český floren z roku 1325 měl hmotnost 3,53 gramu a byl ze zlata o ryzosti 990/1000.

Pražský groš byl přitom velmi pevnou a cennou valutou. „V době, kdy byl groš zaveden, bylo mincovnictví v okolních zemích rozvráceno, raženy byly jen velmi nekvalitní drobné mince. Proto byl groš oblíben v zahraničních platbách," připomíná.

Dnes pražské groše nejsou až tak vzácné. Kutnohorská mincovna je razila ve velkém množství.

„Odhad je, že za čtvrt tisíciletí, co se groše razily, jich bylo asi půl miliardy. I dodnes jsou groše poměrně běžné. Sběratelé je seženou za několik stokorun," odhaduje cenu grošů.

Naopak floreny jsou dnes velmi vzácné. „I tehdy sice byly raženy ve velkém množství, ale obchod je odnesl za hranice, protože jak se říká – věčně ‚švorcový‘ král měl obrovské dluhy, takže musel splácet veliké půjčky. Zároveň i církvi do Říma odváděl obrovské množství. A všichni to vyžadovali ve zlatých mincích. U nás se florenů dochovalo velmi málo," dodává.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme