Před 70 lety Američané vyzvedli štěchovický poklad. Od té doby ho hledají dobrodruzi

Bedny plné zlata, dokumenty o německých zbraních, tajné archivy z druhé světové války. Tohle všechno už desítky let hledají dobrodruzi na pravém břehu Vltavy, pár desítek kilometrů před Prahou. Dnes je to přesně 70 let, co v těchto místech Američané tajně vyzvedli ze štol takzvaný štěchovický poklad, tedy bedny s dokumenty třetí říše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hledači pátrají po štěchovickém pokladu v prudkých svazích a roklích

Hledači pátrají po štěchovickém pokladu v prudkých svazích a roklích | Foto: Ľubomír Smatana

Mnoho lidí věří, že v místě ale po nacistech zůstalo mnohem víc a od té doby ve srázech hlubokého údolí lidé po štěchovickém pokladu pátrají. Celý příběh se přitom neodehrává ve Štěchovicích, ale na druhém břehu řeky v obci Hradištko.

„V roce 46 ty bedny odvezli. A my nevíme, kde ty bedny jsou,“ říká starousedlík v modré bundě a kapitánské čepici. Právě tady, dole u potoka, leží štola, ze které před sedmdesáti lety Američané archiv Karla Hermanna Franka odvezli. A zároveň je to místo, kde od té doby neustále lidé kutají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po čem pátrají hledači takzvaného štěchovického pokladu, zjišťoval redaktor Ľubomír Smatana

Zhruba kilometr od štoly se rozkládá chatová osada, kde už 45 let bydlí Břetislav Nosek a hledačské dobrodružství celou dobu sleduje. „Po Němcích tady toho tenkrát bylo dost, je možné, že to tu je, ale to nikdo neví, protože všechny ty kluky, kteří štoly kopali, tamhle u křížku postříleli,“ říká Nosek.

Stále živá legenda

Naučná stezka pod štolou, odkud Američané vyzvedli štěchovický poklad | Foto: Ľubomír Smatana

Kraj ale událostí žije dodnes. Oba nejznámější hledači – Helmut Gaensel a Josef Mužík – se do místa dokonce přestěhovali. Gaenselovi už je přes osmdesát let, ale Mužík stále pátrá dál. „Jsme na sto procent přesvědčeni o tom, že v těchto místech bedny s 'nacistickým pokladem' jsou uloženy,“ poznamenává Mužík.

Na sto procent je ale jisté jen to, že Američané po intervenci československých úřadů museli nacistické bedny s takzvaným archivem K. H. Franka vrátit. Ovšem co si nechali, už nikdo nezjistí.

Zámek Frýdlant prý ukrývá Jantarovou komnatu. Nesmysl, tvrdí památkáři

Číst článek

„Faktem je, že přivezli archiv, složili ho na nádvoří Pražského hradu, archiv převzalo ministerstvo vnitra, již tehdy kontrolované komunisty, ale jak říkám, není mi jasné, zda byl vrácen v kompletní podobě, či nikoli. A právě tato kauza dala podnět, že jsou páni Gaensel a Mužík přesvědčeni, že ve Štěchovicích jsou ještě další úkryty, včetně jantarové komnaty,“ vysvětlovat před lety Českému rozhlasu historik Vladimír Nálevka.

Legenda o štěchovickém pokladu ale žije dál a s ní i řada nadšenců, kteří na pravém břehu Vltavy neustále, ale bezvýsledně pátrají.

Pohled na Štěchovice. Pátrání po pokladu probíha ale na protějším břehu v obci Hradištko | Foto: Ľubomír Smatana

ČRo, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme