Před 70 lety popravili v pankrácké věznici K. H. Franka. Pět tisíc lidí přihlíželo

Někdejší říšský ministr pro Čechy a Moravu Karel Hermann Frank patří k nejtemnějším postavám českých dějin. Když po válce stanul před mimořádným lidovým soudem, noviny psaly o největším procesu v historii. Po vynesení rozsudku dodávaly, že jeho vina za nevýslovný útlak a smrt tisíců lidí přechází do dějin jako odstrašující příklad všem příštím generacím. Před 70 lety, 22. května roku 1946, skončil Frank na šibenici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Vše pro rozhlas": auto s policejním šéfem a říšským sekretářem protektorátu K. H. Frankem (sedící vzadu) jede kolem obchodu s rozhlasovými přijímači, po 15. březnu 1939

"Vše pro rozhlas": auto s policejním šéfem a říšským sekretářem protektorátu K. H. Frankem (sedící vzadu) jede kolem obchodu s rozhlasovými přijímači, po 15. březnu 1939 | Foto: Radioservis, převzato z knihy D. Vaughan: Bitva o vlny

„Vím, že když ho popravili, tak mu to všichni přáli. Vždyť jsme byli Češi a to, co se tady dělo, byly hrůzy,“ říká pamětnice konce války.

Nacisté někdejšího karlovarského knihkupce a horlivého zastánce připojení Sudet k Říši odměnili funkcí státního tajemníka v protektorátu Čechy a Morava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 70 lety byl ve věžnici na Pankráci popraven nacistický zločinec Karel Hermann Frank. Téma Jaroslava Skalického

Po atentátu na Heydricha se stal absolutním vládcem protektorátu, podepsal vyhlazení Lidic a Ležáků a poslední rozkazy k popravám vydal ještě 1. května 1945. Po osvobození se chtěl Frank skrýt v Německu. V Rokycanech ho ale zadrželi američtí vojáci a uvěznili ve Wiesbadenu.

„My jsme měli pocit, že jsme prožili jednu z nejdramatičtějších chvil svého života. Pocit smutného zadostiučinění, ale přesto zadostiučinění, že přispíváme k tomu, aby tento kat našeho národa byl předán spravedlnosti osvobozené Československé republiky,“ vzpomínal v rozhlasovém rozhovoru na první výslech K. H. Franka Bohuslav Ečer, československý zástupce v komisi pro vyšetřování válečných zločinů.

Tajný převoz na Pankrác

Československý rozhlas zaznamenal i tajný převoz Franka do Prahy.

„Blízko letadla stojí připraveno zelené auto, pověstný zelený Anton, kterým bude Karl Hermann Frank odvezen odtud z ruzyňského letiště tam, kam patří – do věznice na Pankráci,“ říká redaktor v záznamu.

„Byla to jen chvilička, kdy jsme ho zahlédli. Už je uvnitř vozu. Vše se tady musí dít hrozně rychle. Kdyby lidé poznali, jakého dnes má ruzyňské letiště hosta, jistě by se vrhli k vozu a rozsápali ho na kousky. Nemohli bychom se divit.“

Mimořádný lidový soud Karla Hermanna Franka obvinil ze zločinů podle 15 paragrafů. Jeho popravu oběšením sledovalo na dvoře pankrácké věznice 5 tisíc lidí.

Karl Hermann Frank | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme