Před 70 lety provedly Spojené státy první pokusný jaderný výbuch

Skoro nikdo o něm nevěděl, navždy ale změnil dějiny lidstva. Pod krycím názvem Trinity Test se 16. července 1945 uskutečnil v odlehlé poušti v Novém Mexiku první pokusný jaderný výbuch. Exploze byla slyšet stovky kilometrů daleko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exploze při pokusu Trinity po 10 vteřinách. Začíná vznikat charakteristický hřibovitý mrak.

Exploze při pokusu Trinity po 10 vteřinách. Začíná vznikat charakteristický hřibovitý mrak. | Foto: Federation of American Scientists

Zhruba měsíc před ostrou zkouškou byla na stejném místě odpálena špinavá bomba – asi 100 tun běžné výbušniny s příměsí radioaktivního materiálu.

Detonace dopadla dobře, armáda proto nechala vybudovat 30metrovou železnou rampu a v devítikilometrovém okruhu také tři pozorovací bunkry.

Samotnou bombu technici smontovali na místě den před výbuchem. Čekalo se vše od naprostého fiaska až po fatální účinky na obyvatele.

Krátce před půl šestou ráno se pak nad Novým Mexikem objevil typický atomový hřib. Tlaková vlna s vlnou tepla smetla vše v okruhu několika desítek kilometrů, s výjimkou tří betonových bunkrů. Téměř 200 kilometrů daleko ještě tlak vzduchu rozbíjel sklo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 70 lety provedly Spojené státy první pokusný jaderný výbuch

Ocelová konstrukce v místě exploze se doslova vypařila. Kvůli teplotě 4000 stupňů Celsia se roztavil i písek, který později ztuhnul v nazelenalé sklo nazvané trinitit.

Bomba Trinity měla sílu jako 20 tisíc tun TNT. Nic podobného svět do té doby neviděl, pozdější jaderné zbraně ovšem mají ekvivalent v desítkách milionů tun TNT.

Výbuch sledovali i otcové atomové bomby. Ředitel vývoje, fyzik Robert Oppenheimer, byl zdrcen. „Svět už nikdy nebude jako dřív. Někteří lidé se smáli, někteří plakali, většina ale byla zticha,“ vzpomínal později.

Závody ve zbrojení

Obyvatelé Nového Mexika si exploze pochopitelně všimli. Americká armáda proto vydala falešnou zprávu o výbuchu muničního skladu, při kterém se nikomu nic nestalo. Pravdu armáda zveřejnila až o pár týdnů později, když Spojené státy svrhly 6. a 9. srpna jaderné bomby na Nagasaki a Hirošimu.

O úspěchu prvního jaderného testu armáda bezprostředně informovala prezidenta Harryho Trumana, který byl tou dobou na postupimské konferenci. Ten se na okraj jednání přitočil ke Stalinovi a důvěrně mu oznámil, že Američané mají ničivou zbraň, která uspíší konec války.

Neřekl sice, o co se jedná, sovětské tajné služby ale tušily. To samozřejmě vyvolalo paniku, protože Sověti nebyli s vývojem vlastní jaderné zbraně zdaleka tak daleko.

Svůj první test uskutečnili i přes Stalinův tlak až o čtyři roky později. Tehdy už ale Američané vyvíjeli tisíckrát silnější vodíkovou bombu. Náskok se Sovětskému svazu podařilo dohnat až o mnoho let později.

Robert Oppenheimer a generál Leslie Groves na místě kde stála ocelová věž při pokusu Trinity počátkem září 1945 | Foto: Federation of American Scientists

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme