Před 70 lety začalo Slovenské národní povstání. Oslav se zúčastní i Zeman

Slováci si dnes připomínají jednu z nejvýznamnějších událostí svých moderních dějin – přesně před 70 lety začalo Slovenské národní povstání. Organizátoři očekávají, že do Bánské Bystrice dorazí až deset tisíc lidí. Přijedou i významní zahraniční hosté, třeba český prezident Miloš Zeman, jeho polský protějšek Bronislaw Komorowski a zúčastní se také ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povstalečtí vojáci u Liptovské osady

Povstalečtí vojáci u Liptovské osady | Foto: Múzeum SNP

„My si to možná bagatelizujeme, ale dostat tři hlavy států do Bánské Bystrice je menší zázrak,“ uvedl ředitel muzea SNP Stanislav Mičev.

Ruskou federaci bude zastupovat ministr obrany Sergej Šojgu, což u některých lidí budí rozpaky kvůli současnému dění na Ukrajině.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oslavách 70. výročí SNP mluvil zpravodaj Petr Vavrouška

Ruský politik už dopředu oznámil, že o dění na Ukrajině se nechce během vzpomínkových akcí bavit.

Slovenské národní povstání v roce 1944 bylo ozbrojené vystoupení proti německé okupaci a domácímu kolaborantskému režimu.

Sice skončilo porážkou povstalců, podařilo se mu však několik měsíců vázat část německých sil, které nemohly být nasazeny na východní frontě, a navíc Slovensku pomohlo k zařazení mezi členy vítězné protinacistické koalice.

Slovenské národní povstání | Foto: Michal Jindra

Petr Vavrouška, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme