Před 70 lety zatkli v Rokycanech K. H. Franka, o rok později byl popraven

Před 70 lety byl dopaden Karl Hermann Frank. Prchal v ozbrojené německé koloně z Prahy směrem k demarkační linii. V době druhé světové války zavinil smrt studentů zastřelených 17. listopadu 1939, deportaci tisíců lidí do Německa na nucené práce a podílel se na osudu obyvatel Lidic a Ležáků. Po válce se hájil tím, že byl pouhou figurkou v rukou německých okupantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Vše pro rozhlas": auto s policejním šéfem a říšským sekretářem protektorátu K. H. Frankem (sedící vzadu) jede kolem obchodu s rozhlasovými přijímači, po 15. březnu 1939

"Vše pro rozhlas": auto s policejním šéfem a říšským sekretářem protektorátu K. H. Frankem (sedící vzadu) jede kolem obchodu s rozhlasovými přijímači, po 15. březnu 1939 | Foto: Radioservis, převzato z knihy D. Vaughan: Bitva o vlny

Devátý květen, rok 1945. Brzy ráno se na severních předměstích Prahy objevují ruské tanky. Zatímco lidé jásají, muž, který má na svědomí tisíce lidských životů, z Prahy uniká. Chce se vzdát Američanům. Má strach z ruského zajetí. František Koch z rokycanského vojenského muzea připomíná přízvisko Karla Hermana Franka: kat českého národa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatčení Karla Hermana Franka v Rokycanech, připomíná redaktorka Lucie Sichingerová

„Největší masový vrah v našich dějinách. Československý státní občan, který ve funkci státního ministra Protektorátu Čechy a Morava má na svědomí 320 tisíc mrtvých, včetně toho, že podepsal první a druhé stanné právo nebo vyhlazení Lidic a Ležáků a další zvěrstva,“ doplňuje Koch.

Dojel ale jen do Rokycan. Už po cestě ho lidé poznávali a volali četníkům, že se Frank blíží k Rokycanům. Bohužel jen zprostředkovanou vzpomínku předkládá František Koch:

„Loni na podzim sem přišel jeden dědeček a říkal: ‚No, na tom jsem se podílel, protože jsem jel od babičky na kole a najednou mezi poli zastavila kolona německých aut. Tak jsem se schoval, protože jsem věděl, že střílí naše lidi. Všichni vystoupili a vystoupil i Frank a já jsem ho poznal.“

Franka zpozoroval český strážmistr

V Rokycanech na náměstí měl zrovna službu strážmistr Štefl. Kolona postupovala velmi pomalu. „Frank opustil Prahu s hlavním proudem německé armády, v Rokycanech byl poznán československými bezpečnostními orgány a potom byl zatčen,“ připomíná historik Jiří Plachý.

Bylo to krátce po jedné hodině. Franka jako první zpozoroval právě strážmistr Štefl. Vykřikl, že jede. Nedaleko stojící americký důstojník nasedá do džípu a vyráží za Frankem. Zadržení Franka dokumentuje unikátní amatérská fotografie ve sbírce rokycanského muzea.

„N fotografii vidíme Frankovo vozidlo s přívěsným vozíkem. A tady už vidíme, jak americký džíp kolonu zastavil,“ upřesňuje Jan Lehner, který sbírku muzea spravuje.

Karl Herman Frank byl dopraven do Plzně, poté do amerického zajetí ve Wiesbadenu, ale Američané ho vydali k procesu do Prahy. Rok po svém zatčení v Rokycanech, v květnu roku 1946, byl odsouzen k smrti. Oběšen byl v Praze na Pankráci, pouhé tři hodiny po rozsudku a po zamítnutí všech žádostí o milost.

Reinhard Heydrich a Karl Hermann Frank, září 1941 | Foto: Deutsches Bundesarchiv Creative Commons Attribution Share Alike 3.0 Germany

Lucie Sichingerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme