Před 75 lety se během první plavby potopil nacistický bitevník Bismarck

Před 75 lety šla ke dnu německá bitevní loď Bismarck. Chlouba německého námořnictva, se kterou chtěli nacisté ovládnout Atlantik, se potopila 27. května roku 1941 a dodnes kolem události existuje řada otazníků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitevní loď Bismarck vyplouá na svou osudovou plavbu

Bitevní loď Bismarck vyplouá na svou osudovou plavbu | Foto: Naval Historical Center

Bismarck byla legendární válečná loď pojmenovaná po německém sjednotiteli Otto von Bismarckovi. Měřila 251 metrů, její výtlak byl téměř 50 tisíc tun.

Kolos spustili Němci poprvé na vodu v roce 1939 v Hamburku. Na její premiéru se přišel podívat i Adolf Hitler. Na svou první a poslední válečnou plavbu ale vyplula až o necelé dva roky později. Jejím cílem bylo ovládnutí Atlantiku a narušení tras, kterými do Anglie směřovaly důležité konvoje ze Severní Ameriky.

Britové měli v námořnictvu oproti Německu dominantní postavení už proto, že Německo nesmělo mít kvůli sankcím po první světové válce silné hladinové loďstvo a smělo mít jenom povolený počet plavidel. I přes pozdější porušování Versaillské smlouvy Němci náskok Britů dohnat nemohli, což ale pochopili až po potopení Bismarcku.

„Ukázalo se, že daleko efektivnější způsob, jak narušit námořní spoje pro Velkou Británii, bude využít ponorky. A od té doby získává navrch německé ponorkové loďstvo, které pak v následujících letech způsobuje Spojencům velmi citelné ztráty,“ vysvětluje historik Jiří Friedl z Historického ústavu Akademie věd ČR.

Němci si loď možná potopili sami

První část první a jediné plavby Bismarcku dopadla pro Němce poměrně dobře, podařilo se mu totiž potopit bitevní křižník Hood, což byla pro Brity silná rána. Nicméně Bismarck byl během této bitvy mírně poškozen, a zamířil proto na opravu k francouzským břehům.

Královské námořnictvo se však rozhodlo jeho cestu za každou cenu zmařit. Nasadilo letadlové lodě, které začaly Bismarck bombardovat. Německá loď vydržela řadu zásahů, po dvou hodinách se ale začala potápět a nakonec šla ke dnu do pětikilometrové hloubky.

Není ale jisté, jestli se loď potopila skutečně následkem bombardování, nebo ji Němci poslali ke dnu sami. K této verzi se přikláněli lidé, kteří zkoumali vrak. V 80. letech ho objevil oceánolog Robert Ballard, který našel například i vrak Titaniku.

„Z jeho průzkumu vyplývá, že trup lodi v podstatě nebyl poškozen, a to možná nasvědčuje právě tomu, že posádka nakonec loď, která už nebyla řiditelná, a do Francie by asi nedoplula, potopila sama. Jenomže z posádky čítající přes 2000 mužů se zachránilo něco přes sto námořníků a ti zřejmě asi pořádně nevěděli, jaké byly vydány rozkazy, protože z velících důstojníků se nezachránil nikdo,“ přibližuje historik Jiří Friedl.

Podle jedné z variant tak Němci otevřeli ventily u lodi nebo odpálil uvnitř lodě nálože, aby se nedostala do rukou Spojenců.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme