Před 800 lety byla podepsána Magna charta libertatum, Velká listina práv a svobod

Magna charta změnila svět, prohlásil britský premiér David Cameron na oslavách 800. výročí vydání základního dokumentu moderního ústavního práva a občanských svobod. Ceremoniálu se zúčastnili nejdůležitější britští představitelé, včetně královny Alžběty II. Listina, kterou 15. června 1215 pod tlakem baronů podepsal král Jan I. Bezzemek, omezovala panovníkovu moc ve prospěch šlechty a měšťanů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron s královnou Alžbětou II. a princem Filipem na oslavách 800. výročí vydání Magny Charty

Britský premiér David Cameron s královnou Alžbětou II. a princem Filipem na oslavách 800. výročí vydání Magny Charty | Zdroj: Reuters

„Před osmi sty lety vznikl dokument, který má samozřejmě velkou důležitost, ale že by tehdy nějak radikálně změnil svět, to říci nelze. Symbolický význam Magny charty je ale obrovský. A to nejen pro Británii, ale pro celý svět. Říká se zde, že jestli existuje nějaká vláda proti libovůli, tak je to vláda práva, základního dokumentu a ústavy,“ říká odborník na ústavní právo Jiří Přibáň z Univerzity ve velšském Cardiffu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O významu Magny charty mluvil odborník na ústavní právo Jiří Přibáň z Univerzity ve velšském Cardiffu

Význam dokumentu podle něj vzrostl v roce 1688, kdy Slavná revoluce probíhá jako revoluce, která se výslovně odvolává na Magnu chartu jako na dokument omezující moc krále ve prospěch zástupců parlamentu.

„Dokument si potom vzali za svůj američtí otcové zakladatelé, i další moderní revoluce, které vznikaly ve jménu svobody, rovnosti a proti politické libovůli stavěly vládu práva a zákona,“ pokračuje Pribáň.

Výročí Magny charty libertatum se v Británii připomíná v atmosféře, ve které oponenti britského premiéra tvrdí, že David Cameron ustupuje od ochrany lidských práv. Dokonce prý uvažuje o odstoupení Velké Británie od Evropské úmluvy o lidských právech.

„Magna charta je taková kotva, kterou se obhájci svobod a práv občanů mohou dovolávat proti jakémukoliv zneužívání, nebo i rozšiřování moci. Je to symbolický dokument, který nám říká, že jen ta vláda, ve které vládnou zákony, je legitimní a jen ta moc, která reprezentuje vůli nějakého zastupitelského orgánu, si může nárokovat legitimitu, dodává Jiří Přibáň z univerzity ve velšském Cardiffu.

Magna charta, verze z roku 1215 | Foto: Wikipedia

ČRo, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme