Rusko si připomíná 75. výročí napadení nacistickým Německem, po celé zemi hoří svíčky

Od přepadení tehdejšího Sovětského svazu vojsky nacistického Německa uplynulo dnes ráno přesně 75 let. Začátek války, ve které padlo 27 milionů sovětských občanů, si dnes připomínají po celém Rusku. Na památku obětí lidé zapalují svíčky, televize ani rozhlas nebudou vysílat zábavné pořady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hořící svíčky

Hořící svíčky | Foto: Fotobanka Pixabay

Paní Tamaře Makarovové bylo na začátku války devět let. „Dospělí tehdy tušili, že konflikt zasáhne i Sovětský svaz, tak strašnou válku ale nečekal nikdo,“ řekla Českému rozhlasu.

Tamara Vasiljevna patří k těm, kteří přežili téměř devět set dní trvající blokádu Leningradu a dobu, kdy živí záviděli mrtvým. Tamara jako jediná z rodiny o tom může vyprávět, protože jako jediná zůstala naživu. „Všichni zemřeli při obléhání města,“ řekla.

V Den paměti a smutku Rusové a další národy Ruské federace vzpomínají na 27 milionů padlých, z nichž 18 milionů byli civilisté.

Miliony lidí od Kaliningradu po Vladivostok zapálily v oknech svíce. V Uljanovsku jich bylo 1418, tedy tolik, kolik dní trvala Velká vlastenecká válka. V krymském Sevastopolu zase lidé zapálili svíce 15 minut po třetí hodině ranní. Před 75 lety tam totiž přesně v tu dobu spadla první německá bomba a zabila 19 lidí.

Vlajky po celém Rusku byly spuštěny na půl žerdi a televize ani rozhlas nebudou dnes vysílat zábavné pořady. Novosibirský symfonický orchestr přednese pod otevřeným nebem Šostakovičovu „Leningradskou„ symfonii.

Z moskevského Běloruského nádraží vyjel Vlak paměti s válečnými veterány a mládeží, který by měl dnes přes běloruský Minsk dorazit do pohraničního Brestu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme