Pro mnohé středoškoláky je 17. listopad 1989 neznámým pojmem

V té době ještě nebyli na světě, rok 1989 je pro ně 'pravěk'. I proto si ne všichni středoškoláci dnes vybaví, co vlastně byla takzvaná sametová revoluce. Letos v listopadu od ní uplyne 25 let. Mnohé školy se na významné výročí moderních dějin pečlivě připravují. Plánují besedy s pamětníky, přímými účastníky demonstrací nebo filmové projekce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti před sochou sv. Václava v listopadu 1989

Studenti před sochou sv. Václava v listopadu 1989 | Foto: Jiří Venclík, Ústav pro studium totalitních režimů

„Neděle 15. ledna. V pátek jsem napsala test z autoškoly. Dneska jsme to chtěli oslavit koktejlem v cukrárně na Václaváku, ale tam se to jen hemžilo policajtama. Pak jsem se dozvěděla, že to byla vzpomínková akce na studenta Jana Palacha,“ napsala si v roce 1989 osmnáctiletá Ivana do svého deníku.

V něm velmi osobitě reflektovala poslední rok existence komunistického Československa: „Úterý 18. dubna. Už druhý den píšu referát o přestavbě socialistické společnosti, neboli perestrojce.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro mnohé středoškoláky je 17. listopad 1989 neznámým pojmem. Školy proto k 25. výročí připravují různé vzpomínkové akce

Její zápisky zachytil v novém, unikátním čtyřicetiminutovém snímku Karel Strachota z nevládní neziskové organizace Člověk v tísni. „Její autentické deníkové záznamy jsou pak kombinovány s archivními materiály,“ popisuje autor filmu.

Jak se hroutila totalita očima středoškolačky, teď uvidí i studenti o 25 let později. Nezisková organizace pořádá pro stovky škol filmové projekce.

„Nejviditelnější akcí je Měsíc filmu na školách, který probíhá v listopadu. Na školách promítají nějaký film, který pojednává určitá témata z naší komunistické minulosti. Projekce je zpravidla doplněná besedou s hostem,“ přibližuje Strachota.

Listopad 1989, plakáty a letáky | Foto: Osobní archiv Jana Vodňanského

Samotné školy se na výročí také připravují, například pražské gymnázium Arabská.

„Pozveme do školy řadu významných osobností ze společensko-politického či vědeckého života. Vždycky přichází asi tak 20 opravdu významných osobností a žáci mají možnost s nimi pobesedovat,“ říká ředitelka Zděňka Hamhalterová a doplňuje:

„Určitě mezi nimi budou buď přímí účastníci, nebo ti, kteří se podíleli na polistopadovém vývoji. Určitě tam budou i nějací historici.“

Právě besedy s pamětníky jsou podle učitelů zásadní. Anketa Českého rozhlasu mezi středoškoláky totiž ukazuje, že ne všichni vědí, proč se na Václavském náměstí před čtvrtstoletím cinkalo klíči:

Řekni mi něco o listopadu 89. Co se stalo?
„Já nevím.“
S jakou událostí se to pojí?
„No tak s komunismem, že jo.“
A co se stalo?
„Komunisti přišli o moc?“
Čím odstartovala sametová revoluce?
„Nezapálil se Palach?"
Kdo odstartoval sametovou revoluci?
„Palach?“

Další z pražských škol, Gymnázium Jaroslava Heyrovského pozve na debaty tehdejšího studentského vůdce Šimona Pánka. Stejně tak studenti uvidí i výstavu fotografií, dokumentů a sami budou sestavovat vzpomínky svých rodičů a pamětníků.

Petra Benešová, Dominika Bártová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme