Šaty z kabaretů 30. let i skútr zvaný prase ukazuje výstava Retro v Národním muzeu

Automobil ze 40. let i lodičky z hadí kůže, které nosívala filmová herečka Shirley Temple-Blacková. To a stovky dalších exponátů vytáhlo Národní muzeum ze svých sbírek a uspořádalo výstavu Retro, která se v pátek otevře veřejnosti.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava Retro v Nové budově Národního muzea

Výstava Retro v Nové budově Národního muzea | Foto: Filip Jandourek

Výstava má tři základní témata. Se ženami jsou spojené šaty, s muži auta a s dětmi hračky.

Podle ředitele Národního muzea se výstava věnuje i retro inspiracím. Dobou, odkud se inspirace čerpá, jsou 30. až 60. léta.

„Až pedantsky jsme se drželi linie staré-nové. Představujeme i věci, které se dodnes vyrábějí a inspirují se z minulosti,“ říká kurátorka Eva Dittertová.

V části věnované vozům stojí skútr Jawa zvaný prase. „Stroj pochází ze sbírek firmy Jawa, která dodnes funguje. Přivezl ho sem osobně generální ředitel podniku, aby se ujistil, že ho nechává v dobrých rukou. Je to jeden z klenotů,“ říká ředitel Národního muzea Lukeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michaela Vetešková: Výstava Retro v Národním muzeu

Podle něj je Jawa 350 svým způsobem symbol jedné éry. „Kdo jezdil na pionýru, ten o Jawě snil,“ dodává.

Dámské návštěvnice může podle kurátorky Evy Dittertové zaujmout část věnovaná módě. „Máme tu šaty z kabaretů 30. let nebo šaty stylu glamour, to je moje parketa,“ zasnila se kurátorka.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme