Seriál – 5. díl: Uniforma plukovníka Kandareliho - mise splněna

Pátý a poslední díl reportáže Uniforma plukovníka Kandareliho se vrací z daleké Gruzie zpátky do České republiky. Čestný občan Opavy, plukovník Iraklij Levanovič Kandareli si ve svých téměř 93 letech přál, aby to nejcennější, co má doma, skončilo právě v českém muzeu. Dodnes totiž naplno prožívá události před 71 lety, kdy spolu s mnoha dalšími osvobozoval Ostravsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Vojenského historického ústavu v Praze Aleš Knížek s uniformou plukovníka Kandareliho

Ředitel Vojenského historického ústavu v Praze Aleš Knížek s uniformou plukovníka Kandareliho | Foto: Martin Knitl

Poslední reportážní zastávkou je Vojenský historický ústav v Praze. Ředitel Aleš Knížek uniformu převzal a potvrdil, že má tato památka značný význam, protože je spojená s osudem konkrétního člověka. A s jeho cestou v rámci Ostravsko-opavské operace.

„Tady je opasek, rukavice a tady je blůza plukovníka sovětských pozemních sil,“ přebírá si uniformu ředitel ústavu Aleš Knížek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uniforma plukovníka Kandareliho (5. část). Pětidílnou sérii unikátních reportáží natočil Martin Knitl.

Prohlíží si jednotlivé části uniformy, upadlou hvězdičku z výložky, vyznamenání. Není jich málo. Jsou tam sovětská vyznamenání z 2. světové války i za osvobození Prahy.

„Dá se z toho krásně vyčíst průběh služby, jak s Rudou armádou postupoval. Tato uniforma má pro nás velký význam už vzhledem k tomu, že takových darů od vojáků Rudé armády ve sbírkách moc nemáme. Máme spíše stejnokroje bez těch jednotlivých řádů a vyznamenání, ze kterých by se dalo vyčíst, kde konkrétní voják bojoval,“ vysvětluje ředitel.

„Je velice hezké, že po více než sedmdesáti letech si vzpomněl na Českou republiku a vlastně všechny svoje osobní vzpomínky na druhou světovou válku daroval do Vojenského historického ústavu,“ skládá poklonu gruzínskému plukovníkovi Aleš Knížek.

A to je konec našeho příběhu. Začalo to v Opavě na radnici listováním v děkovných dopisech dvaadevadesátiletého plukovníka Kandareliho a končí v Praze ve Vojenském historickém ústavu.

Splnili jsme dlouholeté přání čestného občana Opavy, Ostravy a dalších měst a jednoho z posledních žijících aktérů Ostravsko-opavské operace. Jeho uniforma se neztratí. Stejnokroj s mnoha medailemi a dlouhou historií ukáže vojenský ústav veřejnosti při nejbližší vhodné příležitosti.

Uniforma plukovníka Kandareliho

Číst článek

Natáčení reportáží u plukovníka I. L. Kandareliho | Foto: Martin Knitl

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme