Sovětští okupanti opustili Československo před 25 lety. V Moskvě nejdřív nevěděli, co s nimi

Poslední železniční transport se sovětskými vojáky a technikou opustil československé území 21. června 1991. Odchod vojsk byl jedním z prvních požadavků Občanského fóra v listopadu 1989. Spolu s dalšími vojsky Varšavské smlouvy vpadly sovětské jednotky do Československa 21. srpna 1968.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milovice, nápisy v azbuce

Milovice, nápisy v azbuce | Foto: Filip Jandourek

„V Moskvě u Ševardnadzeho jsem řekl rovnou, že nejdřív musíme dojednat odchod sovětských vojsk. Ševardnadze to chápal, ale jak tam seděli ti byrokrati, ti koukali, co si to nějaký satelit dovoluje, takhle mluvit. Postupně se ukazovalo, že největší problém je s tím, že oni nevědí, co s těmi vojáky. Pak se došlo k takovému kompromisu a smlouva byla hotová,“ vzpomínal před lety první polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier na setkání se svým sovětským partnerem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 25 lety skončila okupace Československa sovětskou armádou

Po dvou desetiletích pobytu už byli sovětští vojáci sice nevítanou, ale téměř samozřejmou součástí běžného života v Československu.

Velitelství sovětských vojsk sídlilo ve středočeských Milovicích, kde vzniklo celé sovětské město s tisíci byty.

Podle informačního centra české vlády nakonec opustilo Československo přes 73 tisíc sovětských vojáků a 39 tisíc jejich rodinných příslušníků. Vlaky odvezly 1 200 tanků, odletěla stovka letadel. Nad odsunem dohlížela parlamentní komise, kterou vedl poslanec Michael Kocáb. Řešil nejen vážné, ale i úsměvné situace.

„Při odsunu odněkud vznikl požadavek, že bychom se měli se sovětskými vojáky loučit a dát jim dárkové balíčky s pomeranči. My jsme potom na komisi projednávali, jestli je vůbec možné, abychom jim za ten dvacetiletý okupační pobyt dávali ještě pomeranče. Já jsem nakonec tedy byl proti tomu,“ dodal před časem.

Historici Prokop Tomek a Ivo Pejčoch v Černé knize sovětské okupace uvádějí, že si vyžádala životy čtyř stovek československých občanů. Zdevastované životní prostředí se na mnoha místech dosud nevzpamatovalo.

Invaze vojsk Varšavské smlouvy | Foto: Michal Jindra

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme