Spisovatel Karel May nejspíš zemřel na otravu olovem. Ukázala to exhumace

Německý autor dobrodružných románů Karel May zemřel pravděpodobně na otravu olovem. Po exhumaci těla k tomuto závěru dospěl tým vědců z lipského Institutu soudního lékařství. Ve spisovatelových kostech lékaři objevili vysokou koncentraci těžkých kovů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel May jako jedna ze svých literárních postav Kara ben Nemsí

Karel May jako jedna ze svých literárních postav Kara ben Nemsí | Foto: Chalupa, cs.wikipedia

Karel May skonal v roce 1912 ve věku 70 let. Lékaři tehdy nedokázali určit přesnou příčinu úmrtí, což otevřelo prostor pro nejrůznější spekulace.

Údajně se mohlo jednat například o rakovinu plic nebo o pomstu manželky. Navíc se ani nevědělo, zda na hřbitově v saském Radebeulu leží skutečně Karel May. Se zinkovou rakví se totiž během druhé světové války manipulovalo.

Vědci rakev otevřeli až na podzim roku 2014. Identitu Karla Maye se podařilo potvrdit díky měření lebky. Jako nejpravděpodobnější příčinu úmrtí pak určili otravu olovem a kadmiem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spisovatel Karel May nejspíš zemřel na otravu olovem. Ukázala to exhumace

Lékaři našli v Mayových kostech silnou koncentraci těchto těžkých kovů, což je prý známkou postupné otravy. Odpovídaly by tomu i potíže, kterými spisovatel podle záznamů několik měsíců před smrtí trpěl.

Olovo a kadmium Karel May podle vědců přijímal pravděpodobně z pitné vody, která je tehdy obsahovala. V jeho domě se také nacházely olověné trubky.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme