Srážka lodí, výbuch plynu i muničního skladu. Podívejte se na 5 nejničivějších nejaderných explozí

Muničním skladem v Charkovské oblasti ve středu v noci otřásl výbuch. Podle ukrajinských úřadů šlo o sabotáž. Nikomu se nic vážného nestalo. Naštěstí nevybuchnulo všech 138 tisíc tun munice, která se ve skladu nacházela. Pak by se jednalo pravděpodobně o největší nejaderný výbuch v dějinách. Podobně velkých explozí se zatím stalo jen několik. Podívejte se na pět nejničivějších nejaderných výbuchů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbytky muniční továrny v Bolevci

Zbytky muniční továrny v Bolevci | Foto: Wikimedia Commons

Vadná mina a TNT pod stolem v Plzni
25. května 1917 Plzeň, tehdejší Rakousko-Uhersko

Výbuch v největší muniční továrně v Rakousku-Uhersku rozbil okna až ve více než šest kilometrů vzdáleném centru Plzně. Incident známý jako Bolevecká katastrofa stál život 202 zaměstnanců a dalších asi 1000 zranil.

V půl druhé odpoledne se ozval výbuch v baráku číslo 10, kde dělníci montovali zapalovače do min. Ty začaly létat na všechny strany a postupně řetězovou reakcí způsobovaly výbuchy v dalších objektech muničky.

Obří výbuch ve skladu s municí na východě Ukrajiny: úřady evakuovaly na 20 tisíc lidí

Číst článek

Nejhorší výbuch nastal kolem čtvrt na tři, kdy explodovalo skladiště trhavin. V době výbuchu byly v továrně asi 3 tisíce lidí. Exploze poničila okna Měšťanské besedy a hotelu Waldek. Na pět dnů musel být zastaven provoz na železnici mezi Plzní a Žatcem. Zasypaly ji trosky z továrny a munice.

Příčinou výbuchu byl pravděpodobně vadný typ min a také nedodržování bezpečnostních pravidel. Ten den totiž dovezli do továrny novou zásobu TNT, kterou dělníci uskladnili pod stoly v domě číslo 10, aby nenavlhla.

Katastrofální srážka dvou lodí
6. prosinec 1917 Halifax, Kanada

Začalo to jako banální srážka dvou lodí. Výsledkem byl ale největší výbuch způsobený lidmi až do použití první jaderné bomby.

V halifaxském přístavu se 6. prosince 1917 ve tři čtvrtě na devět ráno srazila norská loď Imo s francouzským plavidlem Mont Blanc. Zatímco norská loď byla prázdná, Mont Blanc měl na palubě přes 2 500 tun výbušnin a hořlavin (benzen, kyselinu pikrovou a TNT).

Město Halifax zničené výbuchem | Foto: Wikimedia Commons

Náraz zapálil benzen a kyselinu pikrovou. Francouzi se nemohli dostat k hasicímu vybavení. Kapitán proto nařídil opustit loď. Prchající posádka volala na přihlížející obyvatele Halifaxu, aby utekli. Protože ale křičeli svou rodnou francouzštinou, nikdo jim nerozuměl.

Na pomoc s hašením přijely tři lodě. Když jejich kapitáni zjistili, že uhasit oheň se jim nepodaří, pokusili se Mont Blanc odtáhnout na moře. To se jim však nepovedlo. Čtyři minuty po deváté hodině francouzská loď explodovala. Síla výbuchu se rovnala asi 3 000 tun TNT, tedy asi pětině síly výbuchu atomové bomby v Hirošimě.

Údaje o počtu mrtvých se liší. Pravděpodobně jich bylo mezi dvěma a třemi tisíci. Mnoho z nich zemřelo kvůli vlně tsunami, kterou výbuch způsobil, následným požárům a blizzardu, který přišel následující den. Exploze zničila téměř dva kilometry čtvereční Halifaxu, oblast do vzdálenosti 1,6 kilometru byla neobyvatelná.

Výbuch byl tak silný, že odmrštil více než půl tuny vážící násadu kotvy do vzdálenosti přes 3,5 kilometru, hlaveň děla z Mont Blancu dokonce do vzdálenosti 5,5 kilometru. Exploze byla prý slyšet 360 kilometrů daleko.

Oblak smrtícího plynu
Noc z 2. na 3. prosinec 1984 Bhópál, Indie

Jedna z největších průmyslových katastrof všech dob se stala v indickém Bhópálu. Vinou nedbalosti obsluhy (někdy se mluví o dlouhodobém zanedbávání bezpečnosti americké firmy v indické továrně) se dostalo velké množství vody do nádrže s metylisokianátem. To je meziprodukt při výrobě pesticidů a insekticidů, který je vysoce toxický. Poškozuje zrak, zasahuje plíce a může i zabít.

Semtex skladoval v kravíně. Státní zástupkyně obžalovala zbrojaře Rudolfa z nedovoleného ozbrojování

Číst článek

Voda v nádrži začala reagovat s metylisokianátem. Brzy došlo k přehřátí tohoto velkoobjemového zásobníku a tlak stoupal. Výbuch nebyl příliš velký, ale následky byly fatální. Krátce po půlnoci uniklo téměř 40 tun jedovaté látky.

Zaměstnanci továrny nevarovali blízké město Bhópál. Varovný systém údajně nefungoval, jiné zdroje uvádějí, že vedení továrny odmítlo město varovat. Mrak jedovatého plynu tak mířil k nic netušícímu městu.

Během tří dnů v Bhópálu a okolí zemřelo 8 00 lidí, do dnešního dne jejich počet stoupnul na 25 000. Poškozené zdraví mělo více než půl milionu obyvatel města.

Prasklé potrubí a dva vlaky na Transsibiřské magistrále
4. červen 1989 Ufa, tehdejší Sovětský svaz

Plyn unikající z plynovodu Západní Sibiř-Ural-Povolží zabil téměř 600 cestujících ze dvou vlaků na Transsibiřské magistrále, dalších 600 zůstalo trvalo postiženo. Síla výbuchu se údajně vyrovnala Hirošimské atomové bombě.

Ukrajina požádá NATO o pomoc při odminování muničních skladů na východě země

Číst článek

Za katastrofu může nedbalost pracovníků obsluhy plynovodu. Když je místní obyvatelé varovali, že poblíž městeček Aša a Ulu Teljak nedaleko Ufy je příliš cítit plyn, nebrala je obsluha vážně. Na pokles tlaku v potrubí zareagovali zvýšením tlaku.

Plyn se hromadil ve dvou velkých prohlubních kousek od Transsibiřské magistrály. 4. června 1989 se právě v těchto místech míjely dva osobní vlaky s asi 1284 pasažéry a 86 členy posádky. Není jasné, jestli výbuch iniciovala jiskra nebo odhozená cigareta.

Exploze měla sílu asi 15 000 tun TNT. Oba vlaky se přitom neměly vůbec míjet. Jeden zdržely technické problémy a druhý jedna z pasažérek, která začala rodit.

Výbuch, který způsobil zemětřesení
21. září 2001 Toulouse, Francie

Zbytky továrny v Toulouse | Foto: Wikimedia Commons

Jen deset dní po útoku na newyorkská „dvojčata“ vybuchla ve francouzském Toulouse továrna na hnojiva. Nějakou dobu se spekulovalo, že se také jednalo o teroristický útok. O ten se ale pravděpodobně nejednalo. Příčina dodnes není jasná.

Výbuch asi dvou tisíc tun dusičnanu amonného byl tak silný, že seismologické stanice zaznamenaly zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy škály.

Poškozeno bylo na 30 000 tisíc domů, zemřelo 30 lidí a dalších asi 2 000 bylo zraněno. Celý komplex továren byl úplně zničen a rok po katastrofě definitivně uzavřen.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme