Srážka ponorek USA a SSSR málem spustila třetí světovou válku, tvrdí odtajněné dokumenty CIA

Svět byl možná mnohem blíž k vypuknutí třetí světové války, než se dosud předpokládalo. Naznačují to nově odhalené informace americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Přeměnu studené války v pořádně žhavý konflikt mohla podle britského deníku Times způsobit srážka jaderných ponorek obou někdejších supervelmocí USA a Sovětského svazu u skotských břehů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká ponorka USS Lafayette

Americká ponorka USS Lafayette | Foto: Wikimedia Commons

Incident, který mohl spustit jaderný konflikt, se stal na podzim roku 1974 u zálivu Holy Loch na jihozápadě Skotska asi 35 kilometrů od Glasgowa. Na základně Holy Loch v té době kotvily americké jaderné ponorky.

Když jedna z nich, SSBN James Madison, 3. listopadu vyplouvala, narazila do sovětské ponorky, která tam čekala na své rozkazy. Ještě během roku 1974 začaly v amerických bezpečnostních kruzích kolovat zvěsti o tom, že se někde v Severním moři mohl stát nějaký incident mezi sovětskými a americkými jednotkami. Americké námořnictvo ale incident tehdy odmítlo komentovat.

Poklad, který někdo ukryl před husity, našel mladý muž na Rokycansku. V zemi ležel 600 let

Číst článek

V americké ponorce James Madioson bylo v danou chvíli 16 raket Poseidon s jadernými hlavicemi. Jak upozornil britský expert na jaderné ponorky John Large, na palubě mohl po srážce vypuknout požár, což by podle něj mohlo spustit reakci přítomného plutonia. Podle dánského bezpečnostního poradce Hanse Kristensena dokonce hrozilo, že srážka na palubě vyvolá výbuch, který by následně mohl odpálit i některou z jaderných hlavic.

Katastrofa nedozírných důsledků

Je otázkou, co by se dělo po takovém výbuchu. Mírnější variantou by podle Kristensena bylo to, že by na mělkém dně uvízly rozpálené jaderné reaktory, což by mohlo způsobit ekologickou katastrofu tím, že by se uvolněním jaderného materiálu kontaminovaly mělké vody hojně využívané rybáři.

O incidentu se svět dozvěděl z přísně tajné depeše, která je mezi 13 miliony stranami odtajněných dokumentů, tvrdí The Times. Ty nedávno na internetu zveřejnila CIA. V roce 1974 depeši tehdejšímu americkému ministrovi zahraničí Henrymu Kissingerovi poslal Brent Scowcroft, bezpečnostní poradce tehdejšího prezidenta Henryho Forda.

Místo mořských okurek našel atomovou bombu. Američané ji ztratili během studené války

Číst článek

V dokumentu se kromě už zmíněného popisu kolize píše o tom, že obě ponorky se po srážce vynořily. Sovětské plavidlo ale okamžitě znovu zmizelo pod hladinou. Text dál pokračuje slovy: „Zprávy o škodě nemáme, budeme vás dál informovat."

Kubánská krize

Až dosud se za nejvíc krizový moment studené války považovala kubánská krize. V roce 1962 v době extrémního politického napětí mezi Spojenými státy a Sovětským svazem se jedna sovětská jaderná ponorka dostala do situace, kdy si její velitel myslel, že už začala válka.

Ponorka neměla možnost spojení s Moskvou a byla v situaci, kdy už mohla odpálit nukleární torpédo. Museli se na tom ale jednohlasně shodnout tři důstojníci. Jeden z nich ale odpálení odmítl. Tím podle bezpečnostních analytiků a historiků nejspíš lidstvo uchránil od zničující jaderné války.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme