Tenkrát nám bylo osmnáct, vzpomínal na setkání s Alžbětou II. Josef Švarc. Českoslovenští veteráni uctili památku v Londýně

Pár metrů od britské královny Alžběty II., na hrudi květ vlčího máku, a pod uniformou patřičná dávka hrdosti. Tak se včera cítila skupinka českých veteránů, která se vůbec poprvé oficiálně zúčastnila tradičního průvodu vojáků v centru Londýna. Na třídě Whitehall se vzpomínalo na padlé z obou světových válek, ale i z moderních konfliktů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V letošním roce přidělili britští pořadatelé průvodu veteránů českým zástupcům 30 míst.

V letošním roce přidělili britští pořadatelé průvodu veteránů českým zástupcům 30 míst. | Foto: Jiří Hošek

Jsme ve Westminsterském opatství, jednom z nejposvátnějších míst Spojeného království. Skupina českých válečných veteránů, posílená o přátele a příbuzné, se zastavila u pamětní desky, která připomíná oběti československých letců v Británii za druhé světové války.

„Je to pro mě emotivní zážitek, já obecně jsem poprvé v Londýně, poprvé ve Westminsterském opatství, poprvé vidím celou tu akci včetně těch křížků venku. Cítíme takovou sounáležitost. Naši mrtví mezi jejich mrtvýma a naše vzpomínky, jejich vzpomínky,“ neskrývá dojetí 1. místopředseda Československé obce legionářské Jindřich Sitta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká minidelegace byla první oficiální účastí českých zástupců na hlavní britské vzpomínkové akci na padlé vojáky.

Toho si nejspíš pamatujete coby velitele 6. vojenské polní nemocnice v Afghánistánu.

Je s podivem, že v 95leté historii tradičního průvodu veteránů po Whitehallu, pochodovala poprvé až letos oficiální delegace českých vojenských vysloužilců.

„My poprvé jsme vlastně navštívili pochod před čtyřmi roky, my jsme v podstatě přišli sbírat zkušenosti. Loni nás napadla myšlenky, dostat do průvodu zastoupení Československé republiky. Oslovili jsme Československou obec legionářskou a jejím jménem jsme kontaktovali organizátora. Díky její pomoci a jejího zastoupení se nám podařilo získat tuto poctu,“ vysvětluje jeden z veteránů Tomáš Sláma.

Vzpomínka na královnu

Výraznou postavou londýnské expedice českých veteránů byl 90letý Josef Švarc z Lanškrouna. Někdejší příslušník československé obrněné brigády sice během samotného průvodu neuspěl se svým smělým plánem předat královně Alžbětě II. vlastnoručně vyrobené fotoalbum.

„Mám královnu vyfocenou, když jsme odcházeli. Mám tam i Beneše našeho. Udělal jsem z toho celé album, jak jsme jeli pak do Francie, celou cestu a přehlídku v Praze. A mé album jsem si udělal na kopírce a chci jí ho předat. Ona je stejný ročník. Bylo nám tenkrát osmnáct,“ vzpomínal Josef Švarc.

Pochodovalo se prý příliš rychle a tak stihl panovnici jen zamávat. Po akci už nebylo možné se ke královně dostat. Veterán ale doufá, že mu pomůže Royal British Legion.

Londýnem prošli váleční veteráni. Poprvé za 95 let byla v průvodu i česká skupina

Číst článek

Londýnskou akci si ale hodně užil a už se těší, až o ní bude vyprávět mladším ročníkům doma v hospodě.

„Ráno mě manželka vyhodí z domu a říká: 'Koukej mazat do krčmy.' My máme starobylou krčmu no a tam mám ty mladíky a mezi nimi se cítím nejlíp. A když mě naštvou, tak jim říkám: 'Dej pokoj už nebo ti na pohřeb nepůjdu.' A mám klid,“ vypráví Švarc.

V letošním roce přidělili britští pořadatelé průvodu veteránů českým zástupcům 30 míst. Češi si domů odvážejí nezapomenutelný zážitek ze země, která jde ve vztahu ke svým veteránům zbytku světa příkladem. Za rok by náš kontingent mohl být ještě daleko početnější.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme