Tutanchamonova hrobka prý ukrývá další komory, spekuluje se o ostatcích Nefertiti

Tři tisíce let stará hrobka faraona Tutanchamona s největší pravděpodobností skrývá dosud neobjevené komnaty. Naznačují to nejnovější data získaná skenováním zdí pohřební komory známého egyptského faraona. Podle britského archeologa Nicholase Reevese by tam mohly být uloženy ostatky královny Nefertiti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatý sarkofág faraona Tutanchamona v jeho pohřební komoře

Zlatý sarkofág faraona Tutanchamona v jeho pohřební komoře | Zdroj: Reuters

Archeolog od začátku přiznává, že svou teorii zakládá pouze na analýze fotografií z Tutanchamonovy hrobky. Teď se ale zdá, že za zdmi faraonovy pohřební komory skutečně může být další komnata.

„Jestli se ukáže, že je v hrobce pohřbená královna Nefertiti, mohl by to být jeden z největších archeologických objevů všech dob,“ uvedl Reeves na letošním londýnském veletrhu cestovního ruchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptolog Miroslav Bárta vyvrací spekulace o tom, že by Tutanchamonova hrobka mohla skrývat ostatky královny Nefertiti

Archeolog také spekuluje, že kromě Nefertiti by komplex mohl skrývat i ostatky jejího manžela faraona Achnatona.

Egyptolog Miroslav Bárta ale teorie Nicholase Reevese vyvrací.

„Na rozdíl od konstatování, že v této hrobce se můžou nalézt další prostory, což je naprosto reálné, je hypotéza Nicholase Reevese, že jsou tam ostatky královny Nefertiti, mizivá. Něco na hranici spekulace a kachny,“ říká.

Hrobky královny Nefertiti a krále Achnatona byly podle něj nejspíš už dávno vyloupeny a zničeny.

„Byla to královská rodina heretiků, která žila v Amarně, kde si také nechala hrobky vybudovat. Ty byly pravděpodobně krátce po jejich pohřbech vyloupeny, protože tento král byl považován tehdejšími Egypťany za heretika, za člověka, jehož památka se musí zcela zničit,“ dodává Bárta.

Také egyptský ministr pro památky Mahmúd Damátí je k případným objevům skeptický, věří ale, že by v blízkosti Tutanchamona mohla být uložena mumie jeho matky - jedné z vedlejších Achnatonových manželek.

Tutanchamonův hrob objevil v roce 1922 Brit Howard Carter. Na rozdíl od jiných hrobek nalezených v Luxoru byla téměř neporušená a našlo se v ní na 5 tisíc předmětů.

Anna Maňourová, Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme