V Lidicích má vzniknout památník letcům RAF Horákovi a Stříbrnému

V Lidicích chtějí vybudovat nový památník příslušníkům Britského královského letectva Josefu Horákovi a Josefu Stříbrnému. Oba letci pocházeli z této středočeské obce, kterou za druhé světové války vyhladili nacisté. Výstavba památníku má být financována z prostředků získaných ve veřejné sbírce vyhlášené při příležitosti 100. výročí narození obou pilotů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník Lidice

Památník Lidice | Foto: Filip Jandourek

Předseda nedávno založeného spolku pro vybudování památníku Miroslav Kaliba připomněl, že vyhlazení Lidic a masovou popravu tamních mužů přežili Horák se Stříbrným jen díky tomu, že se po okupaci rozhodli bránit Československo v řadách zahraničního odboje.

"Příběh Horáka a Stříbrného je jedním z nejsilnějších příběhů minulého století. Mladí muži se rozhodli bránit svou vlast, jejich rodiny a rodná vesnice byly v mezidobí v důsledku nacistické msty zničeny a oni sami se po válce, po roce 1948 do obce nemohli vrátit," uvedl Kaliba.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Lidicích má vzniknout památník letcům RAF Horákovi a Stříbrnému. Jejich osudy připomněl předseda spolku pro vybudování památníku Miroslav Kaliba

Nacisté Lidice vypálili 10. června 1942, přesně před 73 lety. Důvodem bylo domnělé spojení jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel.

Horák a Stříbrný v Británii sloužili u různých armádních složek podle svých odborností, koncem války se sešli u 311. bombardovací perutě. Kaliba připomněl, že pohnutý byl i poválečný osud lidických pilotů - v rámci obnovy Lidic se se zahraničními bojovníky ze západní armády nepočítalo.

Josef Horák (zcela vlevo) jako příslušník jedné z osádek 311. bombardovací perutě RAF ve Velké Británii | Foto: z archívu Vojenského historického ústavu a Eduarda Stehlíka

Josef Horák emigroval zpět do Británie, kde zahynul při cvičném letu už v roce 1949. Stříbrný po nuceném odchodu od letectva zemřel zapomenut v ústraní v roce 1976.

"Vybudováním památníku chceme splatit dluh, který vůči oběma mužům máme," řekl Kaliba s poukazem na to, že odvaha a hrdinství obou mužů byly dlouhodobě ve stínu tragického osudu Lidic. Památník by podle něj měl připomínat i hrdinství všech příslušníků československé armády v odboji v letech 1939 až 1945.

Spolek zřídil celonárodní veřejnou sbírku, z níž hodlá financovat budování památníku. Stavbě bude na konci léta předcházet symbolické položení základního kamene památníku a vyhlášení umělecké soutěže. Vybrán bude takový návrh, který nejlépe vystihne podstatu odhodlání, které oba muži prokázali, když opouštěli rodnou vesnici s cílem bránit napadené Československo.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme