V Národní knihovně v Praze je na jediný den vystavena Dalimilova kronika

Jen na jediný den je dnes v Národní knihovně v Praze vystavena Dalimilova kronika. Latinský fragment vzácného rukopisu ze čtrnáctého století je k vidění od 9 do 17 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalimilova kronika (pařížský fragment)

Dalimilova kronika (pařížský fragment) | Foto: Licence Attribution-ShareAlike 2.5 Generic (CC BY-SA 2.5), Michal Maňas

„Bude vystaven originál Dalimilovy kroniky u příležitosti zahájení světové výstavy EXPO 2015 v Miláně, kde spolupracujeme s Českým domem. V něm bude vystavena faksimile Dalimilovy kroniky. Ono to má na Itálii nějaké vazby. A právě u této příležitosti bude vystaven i originál Dalimilovy kroniky - toho krásného a barevného pařížského zlomku,“ říká mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Dalimilova kronika je nejstarším česky psaným dílem svého druhu. Její autor líčí dějiny od stavby babylonské věže přes příchod praotce Čecha až po vládu krále Jana Lucemburského.

Pisatel čerpal z Kosmovy kroniky, z děl jeho pokračovatelů, legend o svatém Václavovi a svaté Ludmile i ústních pověstí.

Její autor je neznámý, podle odborníků se jednalo o příslušníka kléru nebo vzdělaného šlechtice. Jisté však je, že pisatel vystupoval v zájmu české šlechty a byl Čech.

Ve sbírkách Národní knihovny se nacházejí tři úplné rukopisy Dalimilovy kroniky a také dva zlomky psané česky. Nejznámějším z nich je Lobkowiczký rukopis, který je důležitý mimo jiné tím, že je názornou ukázkou toho, jak volně se ve středověku opisovaly texty - obsahuje totiž prvky první i druhé redakce Dalimilovy kroniky.

Před pěti lety koupila Národní knihovna na aukci v Paříži cenný fragment latinského překladu Dalimilovy kroniky a právě ten bude dnes k vidění.

Před kamerou: Lobkovický rukopis | Foto: Národní knihovna Irena Maňáková

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme