V polském Valbřichu začali kopat, hledají ztracený zlatý vlak nacistů

Hledači pokladů v polském Valbřichu dnes začali kopat. Doufají, že najdou zlato a cennosti nacistů. Snímky z georadarového průzkumu prý jasně ukazují, že v podzemí u 65. kilometru trati Vratislav-Valbřich něco je. Podle Piotra Kopera a Andrease Richtera možná legendární zlatý vlak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemí v polském Walbrzychu

Podzemí v polském Walbrzychu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Mluvčí hledačů pokladů Andrzej Gaik je od rána v obležení polských a německých novinářů. K místu, kde se kope, totiž nikdo kromě lidí z týmu Piotra Kopera a Andrease Richtera nemůže.

Práce postupuje podle Gaika především opatrně, protože pokud tady v podzemí je něco, co chtěli nacisté ukrýt, mohlo by se prý stát, že hledači narazí i na výbušniny.

Polsko-německé duo si je na základě průzkumu jisté, že objevilo tunel. I kdyby v něm vlak s pohádkovým pokladem nebyl, bude zajímavé zjistit, kam vede. Podle jedné z teorií by totiž podzemí mohlo ukrývat velitelské stanoviště, které se nikdy nenašlo, i když o něm jsou zmínky v archivech.

Příliš mnoho otazníků

Od loňského senzačního oznámení polských úřadů, že se vlak na 99 procent našel, stále není jasno. Terén okolo místa, kde má být ukrytý zřejmě v zasypaném tunelu, prohledali a vyčistili ženisté. Zjišťovali, jestli tam nejsou nastražené miny.

Opancéřovaný vlak, který by měl být podle odhadů naložený zlatem nebo zbraněmi, ukryli do podzemí u města Valbřich na konci 2. světové války nacisté. Jeho polohu měl na smrtelné posteli prozradit někdo, kdo před více než 70 lety byl při ukrývání pokladu.

Odměna pro nálezce by měla být 10 procent z hodnoty vlaku. Předměty, u kterých lze vypátrat majitele či dědice, se budou vracet.

Podzemí v polském Walbrzychu | Foto: Vít Pohanka

Po roce průtahů se začne kopat u polského Valbřichu. Násep má skrývat nacistický zlatý vlak

Číst článek

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme