Ve slovinském muzeu vystavují ponorku, letadla i tanky. Část exponátů pochází z Česka

Bývalá Jugoslávie měla ve své výzbroji i techniku od spřáteleného Československa. Například protiletecký kanón zvaný Ještěrka se nechvalně zapojil do válek na Balkáně v 90. letech. Nejen ten je k viděním v jednom zvláštním vojenském muzeu, které vzniklo v bývalých kasárnách v městečku Pivka ve Slovinsku. Vede ho parta nadšenců, která za většinu často unikátních exponátů nemusela zaplatit ani korunu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ponorka jugoslávské armády

Ponorka jugoslávské armády | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

„Dva exponáty jsme dostali darem. Další vojenská technika tady zůstala, když odešla armáda bývalé Jugoslávie a my jsme některé z nich vyměnili v zahraničí. Něco máme třeba z českého muzea v Lešanech,“ říká Boštjan Kurent z Parku vojenské historie v městečku Pivka.

„Je to jako vyměňovat mince nebo známky. Jediný problém je, že ty naše známky váží kolem třiceti tun,“ dodává Kurent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vojenském muzeu ve slovinské Pivce natáčel Viktor Daněk

Kolem městečka Pivka každé léto projedou statisíce Čechů, většinou ale s nohou na plynu. Do chorvatského letoviska Rijeka je to totiž už jen sotva hodina cesty.

V muzeu jsou nejpyšnější na obrovskou ponorku, opět z výbavy armády bývalé Jugoslávie. Stojí jen tak na dvorku a sestupuje se do ní po úzkém žebříčku.

„Teoreticky mohla být pod vodou šest dní. Jak vidíte, není tu moc místa, takže posádka musela spát vsedě. K jídlu jedině konzervy, místo záchodu si většinou museli vystačit s plastovým pytlíkem. Žádný luxus,“ popisuje průvodce Matej.

Technika z USA

Úzkým vchodem se vchází do haly, kde je k velkému překvapení návštěvníka srovnána řada obrovských tanků.

„Museli jsme kvůli tomu na začátku vybourat okna. Ještě horší ale je pak přidat něco navíc. Tenhle tank sem dostala specializovaná firma a vešlo se to jen s rezervou pár centimetrů na každé straně,“ vysvětluje.

Tank M47 Patton | Foto: Viktor Daněk

Poněkud překvapivě je tady mnoho americké vojenské techniky. Jugoslávský vůdce Josip Tito ji dostal po roztržce se Stalinem.

„Tohle je M47 Patton, je to nejtěžší tank. Tito je od Spojených států dostal v 50. letech úplně nové,“ říká Boštjan Kurent.

„Představte si, že by vám dneska někdo daroval víc než 300 nejmodernějších tanků. Dostali je 18letí kluci. Přezdívali mu Cadillac,“ dodává s úsměvem Kurent, který je stejně jako ostatní v muzeu zjevně velkým nadšencem.

Na Park vojenské historie slovinská vláda nijak nepřispívá, na provoz si tu vydělají jen z prodeje vstupenek a suvenýrů.

mka, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme