Ve Švédsku a Estonsku si připomněli potopení trajektu Estonia před dvaceti lety

Před dvaceti lety se potopil trajekt Estonia. Na palubě bylo téměř tisíc lidí, nehodu přežilo jen 138 z nich. V Evropě to byla největší námořní tragédie od druhé světové války. Památku obětí uctili jak ve Švédsku, tak v Estonsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trajekt Estonia na cestě ze Stockholmu do Tallinnu

Trajekt Estonia na cestě ze Stockholmu do Tallinnu | Foto: Wikimedia Commons, Staszewski | Zdroj: Wikimedia Commons

Na oficiálním smutečním ceremoniálu ve Stockholmu byli zástupci vlád a nechyběl ani švédský král Karel XVI. Gustav. Přišli také příbuzní obětí i ti, kteří nehodu přežili.

Jedním z nich byl také Urban Lambertson. „Sešli jsme se tu, abychom nezapomněli a abychom vyjádřili soustrast těm, kteří při tragédii někoho ztratili. Pro mnoho lidí to stále není uzavřená věc,“ řekl Lambertson.

„Vím, že mnoho z vás se po neštěstí cítilo bezmocně a bez pomoci. To už se nikdy nebude opakovat. Tahle katastrofa ukázala, jak důležité je s pozůstalými správně komunikovat a nic jim nezamlčet,“ promluvila k pozůstalým i přeživším švédská ministryně obrany Karin Enströmová.

Podmořský hrob

Trajekt Estonia se potopil 28. září 1994. Byl už několik hodin na cestě mezi Tallinnem a Stockholmem a když proplouval kolem finských ostrovů, ozvala se z jeho útrob rána.

Náraz vlny poničil zabezpečení nákladního prostoru. A krátce na to už se do něj začala valit voda. Trajekt se pak naklonil a v kajutách v podpalubí tak uvěznil většinu cestujících.

Švédská vláda rozhodla, že vzhledem k velkému počtu obětí uvězněných ve vraku, by bylo necitlivé loď vyzdvihnout. Operace by navíc byla velmi nákladná. Estonia tedy zůstala na dně Baltského moře – jako podmořský hrob.

Místo v Baltském moři, kde se trajekt Estonia před 20 lety potopil

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme