Památku generála Heliodora Píky uctila i jeho rodina. Popraven byl před 66 lety

Na generála Heliodora Píku dnes přišly zavzpomínat před jeho pamětní desku v Praze desítky lidí. Je to 66 let, co tohoto československého vojáka a legionáře popravil komunistický režim. Rodák z Opavska se stal obětí vykonstruovaného procesu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památku generála Heliodora Píky uctila i jeho rodina. Neteře a synovec

Památku generála Heliodora Píky uctila i jeho rodina. Neteře a synovec | Foto: Veronika Hlaváčová

Během pietní vzpomínky promluvil třeba Otakar Vinklář z vojenské sekce Konfederace politických vězňů. O Heliodorovi Píkovi mluvil jako o vynikajícím vlastenci, vojákovi a diplomatovi:

„Příčinou jeho vraždy byla nenávist komunistů. Obavy ze svědka, který věděl mnoho o jejich zločinech.“

Věnce k pamětní desce na budově Generálního štábu armády přinesli i zástupci rodiny legionáře. Mezi nimi i jeho neteř Alexandra Šmířáková.

„Tehdy jsem studovala na pedagogické škole. V rozhlase byla zpráva o tom, že generál Píka bude popraven provazem. Paní ředitelka mi říkala: Píková, my s vámi cítíme," vzpomíná Šmířáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pietní akci k uctění Heliodora Píky před budovou Generálního štábu v pražských Dejvicích natáčela Veronika Hlaváčová

Soudní proces s Heliodorem Píkou, který skončil 21. června 1949 jeho popravou ve věznici v Plzni - Borech, měl dopady i na celou jeho rodinu.

„Nás bylo šest dětí a všechny jsme měly studovat. Tatínka ale vyhodili z práce, finančního úřadu, já skončila na pedagogické škole, bratra vyhodili z gymnázia a nesměl studovat,“ říká Šmířáková.

Bratr 82leté Alexandry, Karel Píka, na vysokou školu nemohl. Na svého strýce je ale pyšný: „Byl jsem nejdříve na praxi a pak jsem šel do zemědělské školy. Dělal jsem agronoma na traktorové stanici.“

Věnec k pamětní desce armádního generála Heliodora Píky přinesl vedle rodiny a politiků také zástupce náčelníka Generálního štábu Jiří Baloun. Píku oceňuje jako vojáka i člověka:

„Dokázal vzdorovat nejen vojenskému nebezpečí, ale i režimu. A jako občan se postavit za svoji pravdu. To je to největší, co si z něj dnes můžeme vzít.“

Proces s Heliodorem Píkou vojenský soud znovu otevřel 20 let po jeho popravě. Rozhodl, že pro obvinění neexistují žádné důkazy. Píku tak zprostil viny.

Heliodor Píka | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme