Volby v květnu 1946 byly pro Čechy a Slováky na dlouhou dobu poslední demokratické

Před 70 lety se komunisté v Československu dostali k moci. Jasně zvítězili v prvních poválečných parlamentních volbách, ve kterých získali 40 procent hlasů, a Klement Gottwald sestavil svou vládu. Komunistická strana v ní měla devět ministrů. Volby 26. května 1946 byly na dlouhou dobu poslední, ve kterých se Češi a Slováci mohli rozhodovat zcela svobodně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klement Gottwald

Klement Gottwald | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

„Řekl bych, že to bylo tím, že většinu našeho státu osvobodili Rusové. A také kvůli tomu, že jsme pořádně nevěděli, co ten komunismus je,“ vzpomíná Petr Heydůšek z Prahy.

„Můj otec volil národní socialisty, protože byl pravičákem. Chodili jsme do sexty, bylo nám 16 let a volilo se od 18. Vím, že tehdy byli komunisti, sociální demokrati, lidovci a národní socialisti.“

Voleb se totiž mohly zúčastnit jen strany sdružené v Národní frontě. Samy se tak dohodly. Platila i další omezení.

„Volit mohli Češi, Slováci a občané slovanských národností, pokud se neprovinili podle retribučních dekretů. Omezení se týkala Němců a Maďarů,“ upřesňuje historik Jiří Kocian z Ústavu pro soudobé dějiny.

Podle něj to odpovídalo stavu poválečné obnovy politického systému v Československu.

„Hlavně se tehdy přálo komunistům, protože Rusové byli komunisty. Plno lidí – hlavně dělnická třída a někteří rolníci, kteří neměli pole – se k nim určitě přidalo. I úředníci. Komunisti tehdy volby jasně vyhráli,“ popisuje Petr Heydůšek.

Komunistická strana získala 40 procent hlasů, druzí skončili národní socialisté, za nimi lidovci a sociální demokraté. Tak jednoznačný výsledek nikdo nečekal.

volby 1946 | Foto: Wikimedia Commons Public domain

„Národní socialisté a lidovci předpokládali, že součet jejich hlasů bude vyšší než hlasy, které budou odevzdány komunistům. Počítal s tím i prezident Beneš. Komunisté šli do voleb s tím, že očekávali celovolební vítězství, netajili se tím. Ta jejich předvolební příprava byla velmi cílená, strategická,“ říká historik.

„Určitě to bylo klíčové pro posílení jejich moci a pozic ve vládě. Klement Gottwald se stal předsedou vlády. Na druhé straně se dá předpokládat, podle výsledků voleb v Maďarsku nebo Polsku, že kdyby výsledek nebyl pro komunisty příznivý, že byly připraveny nástroje nelegitimních postupů – ozbrojených nátlaků nebo represí vůči nekomunistickým stranám,“ upozorňuje.

Až do roku 1990 to byly poslední demokratické volby v Československu.

Výsledky voleb do Národního shromáždění 26. května 1946 | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme