Zelená vlna pomáhá řidičům už 40 let. Zpočátku vysílala jen v pátek a v neděli

Bez dopravního zpravodajství si na silnici troufne už jen málokterý řidič. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že je tady odjakživa. Možná proto, že už je to 40 let, co Zelená vlna oslovila řidiče poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tým Motožurnálu – Jan Říha, Eva Kézrová a Petr Jansa

Tým Motožurnálu – Jan Říha, Eva Kézrová a Petr Jansa | Foto: Archiv ČRo

S nápadem vysílat pro řidiče přišla tehdy dopravní policie, která po vzoru Německa a Rakouska chtěla prostřednictvím Československého rozhlasu usměrňovat víkendovou dopravu z hlavního města. 29. září 1974 tak v éteru poprvé zazněla Zelená vlna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadaly začátky dopravního zpravodajství v rozhlase, zjišťovala redaktorka Eva Kézrová

„Vám všem, kteří jste si na VKV naladili frekvenci stanice Hvězda, přejeme hezké nedělní odpoledne a zároveň vás vítáme na premiéře našeho zbrusu nového pořadu Zelená vlna,“ zahájili před 40 lety vysílání pořadu Leo Kustoš a Jaromír Šíd.

Zpočátku Zelená vlna vysílala jen v pátek a v neděli vždy čtyři hodiny odpoledne. Počáteční obavy, jestli ji řidiči vůbec budou poslouchat, se podle Kustoše brzy rozplynuly.

„Tehdy ve vozidlech ještě nebyly přijímače s pásmem VKV. Ale přesvědčili jsme se, že nás poslouchali – vzali si s sebou malé tranzistoráky. Ohlas byl velmi dobrý,“ vzpomíná Leo Kustoš.

O rok později už Zelená vlna vysílala i na středních vlnách a během celostátní Spartakiády na pražském Strahově ukázala, jakou sílu má dopravní rozhlasové vysílání.

„Lidé si brali tranzistorové přijímače s sebou i na stadion. A my jsme byli schopni rozdělit lidi k nástupu do městské hromadné dopravy na jednotlivá stanoviště autobusu,“ popisuje Kustoš.

Za 40 let se dopravní vysílání hodně změnilo, stejně tak jako auta, silnice či sami řidiči. To vše si Český rozhlas připomíná dvoutýdenním seriálem k výročí začátku Zelené vlny.

Eva Kézrová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme