Nejvíc bylo asi Nagano, říká po ukončení kariéry člen zlaté generace Pavel Patera

Z týmu, který vybojoval v Naganu zlaté olympijské medaile, zůstává mezi aktivními hokejisty už jen Jaromír Jágr a Martin Ručinský. Druhý jmenovaný ještě neoznámil své plány před nadcházející sezónou. To Pavel Patera se dnes rozhodl, že ve 43 letech ukončí kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Patera se podepisuje fanouškům výstavy

Pavel Patera se podepisuje fanouškům výstavy | Foto: Rytíři Kladno

„Góóólll! Jirka Šlégr se trefil bombou od modré čáry, to je radosti na české střídačce a před ní. Pětice hráčů, která byla na ledové ploše, celý Paterův útok,“ takhle komentoval Miroslav Augustin gólovou akci v semifinále olympijského turnaje v Naganu proti Kanadě.

Před Šlégrovou trefou vyhrál buly v útočném pásmu Pavel Patera a podobně si počínal i ve finále proti Rusku, kdy svou šikovností na buly připravil střeleckou pozici pro Petra Svobodu, který dal vítězný gól.

Pavel Patera byl tak u rozhodujících okamžiků českého týmu při vítězství na Turnaji století a nejen proto, řadí on sám Nagano na vrchol své kariéry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen zlaté hokejové generace, čtyřnásobný mistr světa a vítěz olympijských her v Naganu Pavel Patera se rozhodl ukončit svoji úspěšnou kariéru.

„Samozřejmě všechny tituly, které se vyhrály, jsou krásný. Pro mě to bylo všechno stejný, ale pro lidi bylo asi nejvíc Nagano. Takže se dá říct, že Nagano je asi nade vše,“ říkal po oznámení konce kariéry Pavel Patera.

Cestu za olympijským zlatem i čtyřmi tituly mistra světa odstartoval na Kladně, kde hokejové vyrůstal a kde spoluvytvořil jednu z nejlepších útočných řad české hokejové historie. V legendární Blue-line hrál v centru mezi křidly Martinem Procházkou a Otakarem Vejvodou.

„Na tuhle pětku vzpomínám nejraději. Byli jsme spolu i mimo led, vyrůstali jsme spolu a dá se říci, že se nám spolu nejvíce dařilo.“

Patera si na klubové úrovni vyzkoušel kromě domácí nejvyšší také NHL, kde oblékal dres Dallasu a Minnesoty. Část kariéry strávil ve Švédsku a Rusku. V obou zemích získal i mistrovský titul.

Pokaždé se ale nesmírně rád vracel domů do Unhoště nedaleko Kladna, kde holdoval své další sportovní vášni, fotbalu. S tím, že by ale po skončení kariéry, posílil tamní klub, nepočítá.

„V těchhle letech určitě ne. Při hokeji se můžu sklouznout, ale při fotbalu už bych nestačil ani na čtvrtou třídu,“ usmívá se Pavel Patera, který se bude naplno věnovat svým dětem.

Mimochodem dcera Dominika hraje výtečně tenis a už si vyzkoušela juniorský turnaj na US Open a na Australian Open.

„Na to se těším. Holky si víc pohlídám a budu mít čas na jejich turnaje, zápasy a tréninky,“ říká Pavel Patera, který chce v budoucnu pracovat jako hokejový trenér. Zkušeností k předávání má za svou úspěšnou kariéru nepřeberné množství.

Katarína Brezovská, Petr Kadeřábek, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme