Památku rozhodčího uctí v extralize i KHL, úmrtí po zásahu pukem jsou ojedinělá

Čtyřiadvacetiletý Pavel Lainka není první letošní obětí hokejového puku, už v únoru podobným způsobem zemřel v Rusku mladý hokejista. Nehodám po zásahu lze velmi těžko zabránit i přes stále se zdokonalující výstroj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lední hokej

Lední hokej | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na smrt českého rozhodčího na následky zásahu pukem při přátelském zápase brněnských a šumperských dorostenců reaguje i Kontinentální hokejová liga. Sudí k dnešním zápasům vyjedou s černými páskami na rukou, jedním z nich bude i Čech Antonín Jeřábek při duelu Petrohrad - Čerepovec.

Také domácí extraliga uctí památku 24letého Pavla Lainky, dnes se na sedmi stadionech bude držet minuta ticha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úmrtí po zásahu hokejovým pukem připomněl reportér ČRo Jan Kaliba

Úmrtí po zásahu pukem je výjimka, ale najdou se takové případy, dokonce ani letos není Pavel Lainka první obětí. V Rusku zemřel začátkem února 16letý hokejista z Novokuzněcku Alexander Orechov po zásahu pukem do krku a třech týdnech v bezvědomí, nakonec na selhání srdce.

Dva případy za posledních 20 let registrují ve Spojených státech amerických, v obou případech hokejisté zemřeli po zásahu pukem do hrudi na následnou zástavu srdce.

Dříve bývali v ohrožení i diváci a přelomovým byl v tomto ohledu rok 2002, kdy puk po sražené střele trefil v hledišti 13letou Brittannie Cecilovou, dívku, která dostala k narozeninám vstupenku na svůj první hokejový zápas a která pak zemřela kvůli otoku na mozku. Od té doby je povinností mít v arénách nad plexisklem ještě ochrannou síť.

Český hokejový rozhodčí nepřežil zásah pukem. Bylo mu 24 let

Číst článek

Dokonalá prevence půjde vymyslet těžko. Nestačí chránit hlavu a krk a dnešní úroveň výstroje je nesrovnatelná se situací v minulosti. Právě podobné smutné případy včetně právě zranění pukem vedla k zavádění ochranných prvků do hokeje.

„Hokej je tvrdej, ale za naši éru na to doplatil Honza Eysselt, kterému puk vyrazil oko. Nakonec hrál ještě dvě sezony, než to zabalil. Od té doby začaly štítky,“ vzpomínal v pořadu Příběhy 20. století Jan "Gusta" Havel.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme