Vznikne v Evropě obdoba hokejové NHL?

Hokejisté Pardubic a Vítkovic se teď chystají na finále play off České pojišťovny a nechávají si zdát o tom, jak úspěšně vykročí za domácím titulem. Být to před rokem, mohli by se navíc těšit na to, že vítězství ve finálové sérii se pro ně stane poukázkou ke startu v Lize mistrů. Jenomže takové štěstí zcela určitě mít nebudou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná branka (ilustr. foto)

Prázdná branka (ilustr. foto) | Foto: Radim Sajbot

„Pevně věřím, že to i ekonomicky bude pro jednotlivé kluby zajímavější a zajímavější,“ myslel si prezident hokejové Slavie Miroslav Tvrdý ve chvíli, kdy Pražané vstupovali do premiérového ročníku Ligy mistrů. A byli i mnozí další, kteří sdíleli jeho optimistická očekávání.

Jenomže pár měsíců poté se ukázalo, že úvodní ročník této soutěže byl na dobu neurčitou i ročníkem posledním. Mezinárodní hokejová federace zdůvodnila tento krok nejen globální ekonomickou krizí, úbytkem sponzorů a problémy s prodejem televizních práv, ale také tím, že zástupci jednotlivých ligových soutěží neprojevili ochotu přistoupit po vynucené roční přestávce na jinou variantu Ligy mistrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nahradí zrušenou hokejovou Ligu mistrů Evropská liga?

Jednotlivé národní federace navíc poté, kdy překvapivě ztroskotal jeden úspěšně rozjetý projekt, nedůvěřovali tomu dalšímu, mířícímu až kamsi do daleké budoucnosti.

„Ligové evropské soutěže s Federací už podepsaly jednu smlouvu. Ta byla na tři roky. Mezinárodní federace ji jednostranně po prvním roce fungování Champions League ukončila a dodneška se nenašlo řešení, jak odškodnit mužstva, která si v loňském roce vydobyla právo hrát v Champions League, podle tehdy platné smlouvy,“ konstatuje ředitel Asociace profesionálních klubů Stanislav Šulc.

K tomu připočtěme další nepovedené kroky Mezinárodní federace. Ta před lety uťala Evropskou ligu právě v situaci, kdy tato soutěž po dlouhém paběrkování konečně získávala půdu pod nohama.

Ani náhražka v podobě petrohradského turnaje Super Six určitě nebyla pro evropský hokej přínosem. A tak poté, co se Liga mistrů ocitla v postavení mimo hru, mnozí by se s chutí podepsali pod kritický dovětek.

„V každém případě já osobně to považuji za naprosto fatální selhání Mezinárodní hokejové federace. Protože v situaci kdy všechny kolektivní sportovní hry – basket, házená, volejbal – evropské klubové měření na nejvyšší úrovní mají, tak mě nikdo nepřesvědčí o tom, že v hokeji nejsou prostředky, aby hokej takovou soutěž na úrovni Evropy měl taky,“ myslí si Stanislav Šulc.

Nelze se ani divit, že v situaci, kdy evropský hokej postrádá atraktivní soutěž, přichází ke slovu soukromá iniciativa samotných klubů. Nedávno se objevila informace o tom, že v roce 2012 by prý mohla odstartovat za účasti až 35 týmů evropská obdoba zámořské NHL.

Autoři nejnovějšího projektu jsou zatím velmi skoupí na podrobnější informace - jistě i proto, že mají v živé paměti jepičí život Ligy mistrů, která tak nečekaně zkolabovala. A tak si ještě musíme počkat s odpovědí na otázku: Čím tato soutěž může být užitečná pro evropský hokej.

Aleš Procházka, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme