Novým trenérem hokejistů bude Alois Hadamczik

Trenér Alois Hadamczik se po dvou letech znovu vrací na lavičku české hokejové reprezentace. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje mu dnes dal důvěru. Hadamczik tak ve funkci nahradí Vladimíra Růžičku, který po květnovém mistrovství světa v Německu u reprezentace končí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alois Hadamczik

Alois Hadamczik | Foto: HC Vítkovice

Hadamczik měl u výkonného výboru velkou podporu a byl zvolen prakticky jednomyslně. V nejbližších dnech by měl podepsat dvouletou smlouvu s platností od 1. června.

Hadamczik vedl národní tým tři sezony. Jeho největším úspěchem je třetí místo na olympijských hrách v Turíně z roku 2006 a stříbro na následujícím mistrovství světa v Rize. Na dalších světových šampionátech v letech 2007 a 2008 Česko pod jeho vedením vypadlo vždy ve čtvrtfinále.

Posledním úspěchem sedmapadesátiletého kouče je druhé místo v extralize s Vítkovicemi. Radiožurnálu Hadamczik řekl, jaký je rozdíl mezi prací v klubu a v reprezentaci: "V klubu je to činnost každodenní a je vlastně náročnější. U reprezentace jsem se jezdil dívat na utkání a pak jsme měli turnaje. Oboje má samozřejmě něco do sebe."

Přehrát

00:00 / 00:00

Alois Hadamczik k práci u reprezentace

Práce u národního týmu je ale přeci jen výjimečná: "Reprezentace je největší pocta, kterou člověk v životě může docílit, pracuje s hráči, které si vybere ze všech týmů, takže vlastně pracuje s větší kvalitou. Musí umět zhodnotit, s jakým týmem pracuje, jaké hráče má k dispozici a co od nich očekává. Je nutno vnímat myšlení hráčů a působit na ně, ať už v diskusi nebo v tréninku. Je to totiž tým, který nechodí jenom do práce, ale chodí do hokejové bitvy a chce vyhrát. Protože hokej se hraje na góly a na vítězství," řekl nový reprezentační kouč.

Druhým hlavním kandidátem na post reprezentačního kouče byl současný Růžičkův asistent Josef Jandač, původně byli na seznamu adeptů i Miloš Říha, Zdeněk Venera, Václav Sýkora, Vladimír Vůjtek nebo Marian Jelínek.

Aleš Procházka, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme