Mladé hokejisty čeká test před MS

Hokejová reprezentace hráčů do 20-ti let se v zámoří připravuje na mistrovství světa. Šampionát začíná pro český tým až 27. prosince. Nyní čeká svěřence trenéra Miroslava Přerosta dva přípravné zápasy, po který určí kouč závěrečnou nominaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lední hokej (ilustrační foto)

lední hokej (ilustrační foto) | Foto: Jiří Hošek

První příležitost porvat se o reprezentační dres a zahrát si na světovém šampionátu bude mít osmadvacítka hráčů už v noci na zítřek, kdy hodinu po půlnoci našeho času změří síly s jedním z favoritů celého mistrovství celkem Spojených států. Pro hráče působící v Evropě bude duel zároveň prvním ostrým testem menších rozměrů kluziště

„Pro gólmana, čím víc střel, tím lépe. Čím víc bude v tom zápase, tak je to lepší, než aby byl na velkém kluzišti a čekal půl hodiny, než někdo vystřelí nebo sem dojede. Tak si myslím, že v tomhle to bude lepší,“ věří brankář pražské Sparty Filip Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mladé hokejisty čeká test před MS

O den poději se český výběr střetne s kvalitativně slabším celkem Německa. Podle kouče Miroslava Přerosta nebyl důvodem volby soupeře fakt, že první zápas šampionátu sehraje česká reprezentace s outsiderem skupiny, týmem Norska.

„Ten cíl nebyl vzít si slabší mužstvo na závěr. To vyplynulo z možností, které jsme tam měli. My jsme si z nabídky tuhle variantu vybrali,“ říká Přerost.

„Tam byly na výběr buď tři zápasy Amerika, Amerika, Německo a nebo dva zápasy Amerika, Německo. Amerika prochází závěrečnou nominací, takže v tom prvním zápase mělo bojovat ještě deset hráčů o triko. Takže myslím, že hrát zápas, kde deset hráčů to bude hrát hlava nehlava, by nebylo zrovna to nejlepší. Trenéři tedy zvolili pouze dva zápasy – Amerika a Německo,“ doplňuje Přerosta šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener.

Po zápase s Německem oznámí trenéři závěrečnou nominaci ve které bude 20 hráčů a tři brankáři. Tento výběr se pak na šampionátu pokusí vyhnout bojům o záchranu, ve kterých uvízli Češi na loňském šampionátu.

Můžeme mít i medaili

Postup ze skupiny však rozhodně jednoduchý nebude. Na tři postupová místa je více adeptů. Vedle Norska má český celek ve skupině ještě Švédsko, Kanadu a Rusko.

„Já si myslím, že jsou obě varianty bohužel, ale když nepodíváte na mistrovství světa dospělých, tak stát se může opravdu všechno. Já si myslím, že když budeme bojovat jako tým, tak můžeme klidně udělat třeba medaili,“ hýří optimismem Filip Novotný.

Pokud se Čechům povede postoupit do vyřazovacích bojů, bude jejich počínání sledovat také Slavomír Lener, který se do dějiště šampionátu přesune až po Vánočních svátcích

„Po dlouhé době budu doma. Teď jsem byl čtyři roky po sobě ve Švédsku. Věřím, že nám vydrží sníh a že si užiji ty tři dny kolem Štědrého dne v klidu a že budeme všichni zdravý. To samé chci popřát posluchačům, protože to je to nejdůležitější. Pokud je pohoda, zdraví, tak je i dobrá nálada a pak je i čas a chuť se dívat nebo poslouchat hokej,“ přeje Slavomír Lener.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme