Bitky jsou součástí hokeje. Bez nich by si hráči moc dovolovali, říká obránce Gudas

ROZHOVOR. Obránce Philadelphie Flyers Radko Gudas budí mezi fanoušky emoce. Jedni ho obdivují za jeho obětavý přístup, jiní ho kritizují za zákroky na hraně pravidel. V posledních týdnech na sebe však upozorňuje i jinak – třeba tím, že pravidelně sbírá body a nenechá se často vylučovat. Po úterním vítězném zápase s Floridou o svých výkonech promluvil v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Philadelphie Flyers Radko Gudas

Obránce Philadelphie Flyers Radko Gudas | Foto: AP, Tom Mihalek | Zdroj: ČTK

Krátké turné po Floridě jste zahájili výhrou na ledě Panthers. Jak jste toto utkání viděl z vašeho pohledu?

Bylo to super. Potřebovali jsme výhru, protože nás čekali dva těžké zápasy ve dvou dnech, nejprve tady v Miami a ve středu v Tampě, během kterých jsme chtěli získat více než dva body.

V letošní sezoně se vám statisticky daří, když jste si v prvních 14 zápasech jakožto defenzivní bek připsal sedm bodů. Navíc nejste ani tolik vylučován. Jste spokojený?

Zatím to jde, musím to zaklepat. Prvních šest zápasů jsem sice stál, ale poučil jsem se z toho a zatím to vychází. Výsledky bychom sice mohli mít o něco lepší, ale máme tam nějaké chyby v obranné zóně, což musíme zlepšit. Potom to bude dobré.

Zmínil jste, že jste kvůli trestu za faul v přípravném duelu vynechal prvních šest zápasů základní části. Trávíte nyní méně často na trestné lavici i z toho důvodu, že hrajte ohleduplněji?

To si úplně nemyslím. Spíš je to i o rozhodčích. Podle mě viděli, že ten trest, co jsem dostal, asi nemusel být tak vysoký. Musím si ale na tyhle zákroky dávat pozor – abych někoho nesestřelil zezadu, nebo tak něco. Neřekl bych ale, že bych to někdy dělal. Snažím se hrát hlavně co nejchytřeji pro můj tým a být co nejméně vylučovaný.

Mé sebevědomí je nyní hodně vysoko, hlásí po slušném vstupu do sezony Voráček

Číst článek

Jste jedním z nejvíce vytěžovaných hráčů Philadelphie. Myslíte, že prožíváte nejlepší sezonu v NHL?

Zatím dostávám důvěru. S mým parťákem Brandonem Manningem jsme si sedli. Hraji stále přes dvacet minut za zápas, takže jsem spokojený, že mě takto využívají. Jsem rád, že se mi daří individuálně a doufám, že se to promítne do celého týmu a že se opět dostaneme na pozice zaručující účast v play-off.

V probíhající sezoně máte za sebou jednu bitku, když jste se během minulého týdne popral v domácím zápase s Tampou. Jak se to seběhlo?

Sestřelil jsem svého bývalého spoluhráče Callahana, který pak zůstal ležet. Potom za mnou přijel můj kámoš (útočník Tampy J.T. Brown, pozn. red.) a řekl jsem mu: „Jestli do mě budeš strkat, tak buď shodíme rukavice, nebo jeď pryč.“ Nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo. Nechci se držet zpátky, je to sport. Ten kluk, co se mi postavil, si ale zaslouží respekt, protože je menší a lehčí, takže věděl, že to nebude úplně férová bitka.

Bitky jsou v NHL na ústupu – liga se je snaží omezovat. Co si o tom myslíte?

Nemyslím, že by to měli úplně zakázat. Přece jenom je to jediný sport, kde máme v rukou v podstatě zbraň – všichni se hokejkami sekají a tak dále. Myslím si, že kdyby nebyly bitky, tak by si každý dovolil co chce, protože by mu bylo jasné, že nepřijde žádná odplata. Bitky do hokeje určitě patří.

To, že poslední dobou mizí, je tím, že čtvrté lajny už nejsou těmi, co bývaly. Dřív v nich hráli tři obrovští útočníci, kteří tam byli jenom na to srážení a mlácení. Teď už má i čtvrtá lajna rychlost a umí dát gól. Hokej jde směrem do rychlosti a lepší techniky, ale myslím, že bitky budou pokračovat.

Nový tým NHL z Las Vegas představil svůj oficiální název. Zaznamenal jste to?

Už jsem slyšel, že to budou Zlatí rytíři. Asi pro to mají dobrý důvod. Jsem rád, že máme v lize nový tým a další město, které můžeme objevit. Těším se na to.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme