Bojovník s velkým hokejovým srdcem, vzpomínají reprezentanti na Jaroslava Holíka

Bývalý československý reprezentant a po konci kariéry úspěšný trenér Jaroslav Holík dnes zemřel ve věku 72 let. Národní tým zasáhla smutná zpráva na severu Švédska, kde se chystá na dvojutkání s domácím týmem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Horáckého zimního stadionu v Jihlavě, kde hrál hokej více než 18 let, vzniklo pietní místo s předměty spojenými s Holíkovým účinkováním v Dukle

U Horáckého zimního stadionu v Jihlavě, kde hrál hokej více než 18 let, vzniklo pietní místo s předměty spojenými s Holíkovým účinkováním v Dukle | Zdroj: ČTK

„Mám na něj krásné vzpomínky, protože díky němu jsem byl rok v Jihlavě na vojně a mohl hrát extraligu. Vzal si mě z Tábora. Byl to obrovský bouřlivák, ale hlavně na své jihlavské hráče. Na nás byl hodný, říkal nám, že jsme přespolní,“ vzpomíná na Jaroslava Holíka tiskový mluvčí hokejové reprezentace Martin Procházka.

Holík měl pověst tvrdého hokejisty, bouřliváka a také muže, ze kterého si jde vzít příklad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak současní hokejoví reprezentanti vzpomínají na Jaroslava Holíka zjišťoval reportér František Kuna

„Měl velké hokejové srdce, z jeho bojovnosti by si měl vzít každý příklad. Doufám, že kluci si z toho něco vezmou,“ věří asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Ze současných reprezentantů pak může o Jaroslavu Holíkovi mluvit třeba útočník Jiří Novotný, který pod úspěšným trenérem hrál na mistrovství světa do dvaceti let.

„Měl velké úspěchy nejen v hráčské, ale i trenérské kariéře. S mladými kluky uměl pracovat, vždy chtěl, aby dostávali víc prostoru a víc hráli. Vzpomínám na něj jen v dobrém,“ říká Jiří Novotný.

Zemřel legendární hokejista Jaroslav Holík, mistr světa z roku 1972

Číst článek

Většina současného kádru hokejové reprezentace si Jaroslava Holíka bude pamatovat jen z televizních záběrů a někteří jistě i jako trenéra české dvacítky, která na přelomu tisíciletí získala dvě zlata po sobě.

Holík proslul nejen svým hokejovým a trenérským umem, výřečný byl i mimo led.

„Říkal, co si myslí, což se dneska moc nenosí. Hodně lidí mluví v otaznících a nemluví napřímo. Lidé rádi slyší pozitivní věci, měli by se ale naučit poslouchat i negativní věci. Pan Holík říkal věci tak, jak jsou,“ dodává na adresu dnes zesnulého Jaroslava Holíka Radek Smoleňák.

Jaroslav Holík v reprezentačním dresu na snímku z roku 1972 | Foto: ČTK

František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme