Boleslav je má poslední štace, ví František Výborný. V extralize odtrénoval už sedm set zápasů

S jihlavskou Duklou vybojoval jako hráč pět titulů mistra republiky. Jako trenér se z domácího zlata třikrát radoval ze zlata na střídačce Sparty. František Výborný aktuálně vede třetí tým extraligy Mladou Boleslav. Ve včerejším duelu proti Plzni nakročil do osmé stovky odtrénovaných zápasů v základní části extraligy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér boleslavských hokejistů František Výborný

Trenér boleslavských hokejistů František Výborný | Foto: Jan Pavlíček

„Říkám si, co blbnu. Boleslav je má poslední štace a už nic víc nechci. Jsem tu hrozně spokojený. Hokejem jsem byl hrozně unavený a tady jsem našel prostředí, který mi vyhovuje,“ uvedl dvaašedesátiletý kouč na adresu svého současného klubu - Bruslařů z Mladé Boleslavi.

Ve středočeském městě začal také u mládeže trenérskou kariéru. V ní, mimo jiné, vedl slovinskou reprezentaci, Havířov, Litvínov, Pardubice a také Spartu. S ní vybojoval tři mistrovské tituly.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Výborný načal proti Plzni osmou stovku odtrénovaných zápasů

„Je to krásný život a rychle se u toho zestárne. V dubnu si říkáte, že jsou 2 měsíce pauzy, tak se oklepete, jste na dovolené a hned skočíte do letní přípravy. Roky hrozně letí a člověk si nechce připouštět, že je hokeje tolik let,“ říká kouč, který trénuje od roku 1987.

Za tím vším je třeba vidět také každodenní práci s hráči. Jejich přístup se podle Františka Výborného postupem let mění. Hokej se posunul a na to trenér musí zareagovat.

„Dostáváte porevoluční generaci hráčů, která je trošku rozmazlenější. Jsou tam výjimky, které jdou daleko, ať je to národní mužstvo, NHL nebo KHL. Mají víc motivace,“ chválí menšinu pracovitých hokejistů.

 

Jiným postačí skutečnost, že se objevují v extralize a dostali se do týmu nejvyšší domácí soutěže. Nehledají další cíle. „Rozčiluje mě to i tady. Kluci mají na víc a štve mě, že nechtějí. Je to vidět i na výsledcích mladých národních týmů,“ všímá si František Výborný.

„To je úkol pro další trenéry. Musí mladou generaci dokopat, aby strašně chtěla. Každý trenér má svou emotivnost a styl. Jsou to osobnosti, které si prošly hráčskou kariérou a vystudovaly, ale styl si musí každý najíst sám,“ domnívá se na prahu osmé stovky zápasů na lavičce v základní části extraligy trenér František Výborný.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme