Brankářem v minulosti? Vítkovický Bartošák by si do brány nestoupl, ale odvaha gólmanů ho fascinovala

Je to přesně 80 let a jeden den od chvíle, kdy se hrál první zápas nejvyšší hokejové soutěže u nás. Současné týmy si to připomněly třeba tím, že nastoupily v retrodresech. Dokážou si ale extraligoví hráči představit, že by naskočili na led ve výstroji svých pradědečků? Hlavně současní brankáři kroutí hlavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Extraligoví hokejisté si připomněli minulost retro dresy

Extraligoví hokejisté si připomněli minulost retro dresy | Zdroj: ČTK

„Děda mi říkal, že byl gólman vždycky šitý tak čtyřikrát za trénink, takže to mi stačí,“ směje se plzeňský gólman Matěj Machovský.

Na západě Čech si dělají legraci z kouče brankářů Rudolfa Pejchara, že zažil koženou rukavici, koženou vyrážečku a vykopávání puků. „A teď se nás to snaží naučit,“ baví se Machovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děda mi říkal, že byl gólman vždycky šitý tak čtyřikrát za trénink, vzpomíná vítkovický brankář Patrik Bartošák

Přitom Pejcharova kariéra, to je ještě žhavá současnost v porovnání s tím, co si připomněli Vítkovice, které hráli tehdy v lednu 1937 první zápas proti Spartě Praha. Teď nastoupili v retrodresech s písmeny SSKV značící Sportovně společenský klub Vítkovice.

Současný brankář Ostravanů Patrik Bartošák také moc nechápe, jaké to mohlo tehdy v brankovišti být. „Když jsem viděl fotky gólmanů, kolik měli jizev všude po tváři a po těle, určitě bych něco takového absolvovat nechtěl. Na starém hokeji mě vždycky fascinovalo, jak se mohli brankáři do brány postavit,“ diví se Bartošák.

Bez ohledu na dresy se vítkovickým oslava nepovedla. Po rychlých gólech hostí musel do branky právě Bartošák, který retrodresy vnímal a moc dobře ví, jak se hokej posouvá nejen rychlostně, ale i co do vybavení.

„Míval jsem úplně staré, hnědé betony. Lapačka s vyrážečkou byly to samé, něco obalené kůží,“ vzpomíná Bartošák a vybavuje si úplné začátky: „Vždycky jsme doma hráli s bráchou a táta nám vyráběl vyrážečku z kartonového papíru.“

Po zápase mu ale moc do smíchu nebylo. Plzeňští Vítkovicím zkazili oslavu 80 let od prvního zápasu, na jejich ledě totiž vyhráli 4:2.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme