Brankářská legenda Martin Brodeur končí aktivní kariéru

Hvězdná kariéra kanadského brankáře Martina Brodeura, kterého hokejoví fandové pamatují především z dresu New Jersey Devils, končí. Bývalý Ďábel se nerozloučí v prostředí, ve kterém odchytal rekordních jedenadvacet sezón, ale v St. Louis, kam se přesunul až v tomto ročníku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Brodeur získal s New Jersey Devils také 3 vítězství ve Stanley Cupu

Martin Brodeur získal s New Jersey Devils také 3 vítězství ve Stanley Cupu | Zdroj: ČTK

To, že bude Martin Brodeur gólmanem, bylo asi jasné velmi brzy. Jeho otec Denis v hokejové brance stál taky – a nejen stál, počínal si v ní natolik úspěšně, že si v roce 1956 vysloužil kanadskou olympijskou nominaci do Cortiny D´Ampezzo.

Rozhodnout se ale musel sám. V sedmi letech se ho trenér žákovského týmu ptal, jestli chce chytat, nebo jít hrát do útoku. Rodiče nikde, neměl se s kým poradit, ale vybral dobře – i když se podle vlastních slov možná maličko bál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Loučení Martina Brodeura sleduje také reportér ČRo Tomáš Lörincz

„Nejlepší cesta, jak bojovat se strachem, je ten strach nemít, nepřipouštět si ho. Nemůžete jít do zápasu s tím, že prohrajete, že budete hrát špatně, že se vám něco nepovede,“ říká dvaačtyřicetiletý dnes už bývalý brankář.

„Je jedno, v jaké jste organizaci, jestli to jsou Devils v NHL nebo jakýkoli jiný tým v kterékoli soutěži –ten tým vám v tom musí pomoci,“ dodává.

Pouze geny ale nestačily a Martin měl talent, ochotu pracovat i potřebné štěstí. Právě to ho na začátku devadesátých let spojilo s úspěšnou generací New Jersey. Klub se tehdy rozhodovali mezi ním a Trevorem Kiddem.

.@MartinBrodeur will announce his retirement at a press conference Thursday. >>> http://t.co/sj22lAhGj1 #stlblues pic.twitter.com/ezTWMywc6o— St. Louis Blues (@StLouisBlues) 27. Leden 2015

Volba Brodeura byla správná, o čemž svědčí mimo jiné tři prsteny pro majitele Stanley Cupu, které s týmem získal.

Výmluvná je i řada překonaných a možná už nepřekonatelných rekordů NHL: Osm sezón s nejméně čtyřiceti výhrami, bezmála padesát vítězných prodloužení, jediný gólman, který dosáhl na 600 výher v NHL.

Na kontě má i méně tradiční rekordy: Vstřelil 3 góly a jako jediný se Brodeur stal brankářem, který vstřelil vítěznou branku.

Vedle slávy a rekordů ale přicházely i porážky. „Jedna z těch nejnepříjemnějších porážek přišla v roce 1994, kdy jsme s Devils prohráli ve finále konference v prodloužení s Rangers, ta byla možná úplně ta nejtěžší. Byli jsme kousek od Stanley Cupu a pak to takhle nevyšlo,“ vzpomíná legenda Devils.

„Ale nenaděláte nic. Obecně každému přeju to dobré, umím si představit tu radost, jakou si prožívají při zisku Stanley Cupu, ale když ho vyhrají proti vám, jako se to povedlo Coloradu v roce 2001, to je hodně těžké,“ přiznává.

Útočník Radek Dvořák oficiálně ukončil kariéru. Po 18 sezonách v NHL

Číst článek

Brodeur vždycky dokázal říkat věci na rovinu, měl proto potíže i s některými českými hokejisty. Tomáši Vokounovi nemohl přijít na jméno po jeho konfliktu s Dannym Heatleym, kterému Vokoun jednou během zápasu připomněl zaviněnou smrtelnou nehodu, Dominiku Haškovi vyčetl někdy trošku individuální přístup – ale vždycky nakonec dokázal ke každému cestu najít.

Ve své knize Za hranicemi brankoviště popisuje nejen vztah k Čechům, ale i spoustu dalších věcí. Nové kapitoly už Martin Brodeur jako aktivní hráč nepřidá, jeho kariéra skončila. O tom, že byla významná, svědčí třeba i to, že jeho oficiální poslední tiskovou konferenci budou moci sledovat diváci nejen na internetovém streamu, ale i v televizi.

Tomáš Lörincz, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme