Bude to jeden z nejlepších turnajů historie, řekl o Světovém poháru Bettman

Světový pohár v hokeji se bude znovu hrát. V srpnu roku 2016 o něj bude bojovat osm týmů v kanadském Torontu. Po dlouhém vyjednávání napříč hokejovým světem mohl šéf NHL Gary Bettman oznámit, že Světový pohár se po dvanácti letech vrací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Philadelphie Jakub Voráček se v NHL trefil ve třetím utkání v řadě

Útočník Philadelphie Jakub Voráček se v NHL trefil ve třetím utkání v řadě | Zdroj: Reuters

„Je nám velkou ctí, že můžeme oznámit, že v září příštího roku se díky dohodě NHL, hráčské asociace a Mezinárodního hokejové federace, sejde v Torontu na 150 hokejistů z NHL, aby v Air Canada Center odehráli Světový pohár 2016. Bude to jeden z nejlepší turnajů hokejové historie,“ vyhlíží třetí vydání Světového poháru šéf NHL Gary Bettman.

Celá historie turnaje sahá až do roku 1976, kdy tehdejší ještě Kanadský pohár vyhráli Javorové listy po finále s Československem.

Nepravidelné turnaje tak skončily přejmenováním na Světový pohár, který má za sebou dva ročníky a teď má začít nová éra.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Torontu se v roce 2016 uskuteční Světový pohár, na kterém změří síly nejlepší světoví hokejisté

„Myslím, že mezinárodní hokej něco podobného postrádal. Věřím, že to tímto způsobem bude fungovat. Stojí všichni na začátku něčeho nového. Nebe lépe řečeno - staronového. A jen v jednom městě to bude proto, že nám to přijde praktické. Všichni budou pohromadě, nebude se muset cestovat. Toronto je hokejové město a jsem přesvědčený, že bude na každý zápas vyprodáno.“

A plno na tribunách bude jistě i proto, že se na turnaji představí nově vzniklé týmy, které historie nepamatuje.

Mimo klasickou šestku, kam kromě české reprezentace patří Kanada, Spojené státy, Švédsko, Finsko a Rusko, bude hrát Světový pohár Tým mladých z NHL a hlavně Výběr Evropy. Jednou z hlavních hvězd by měl být slovinský útočník LA Kings Anže Kopitar.

„Bude to trochu jiné. Jsem zvědavý na atmosféru v takto složeném týmu, s úrovní reprezentace se to asi nebude dát srovnávat. Na druhou stranu ale věřím, že si sedneme,“ říká Kopitar.

„Bude to velká sportovní akce a i Výběr Evropy bude pomýšlet vysoko. Budeme mít skvělé hráče ze Švýcarska, Slovenska, Dánska, Norska. Možná by na Světovém poháru mohla vzniknout zdravá rivalita jako v golfovém Ryder Cupu,“ nabízí zajímavé srovnání slovinský hokejista.

Na Světový pohár se těší i největší hvězdy NHL

Bude to před startem příštího ročníku NHL velká sláva v kanadské hokejové baště. A nejspíš větší než turnaje v letech 1996 a 2004.

„Pamatuji si Světový pohár z dětství, vzpomínám si na rok 1996, kdy ve finále porazily Spojené státy Kanadu. Byli tam výjimeční hráči jako Mike Modano, Chris Chellios, Brian Leetch nebo Mike Richter. Bylo to nádherné a já doufám, že dostanu šanci reprezentovat spojené státy. Bude to velký turnaj,“ říká Patrik Kane z Chicaga.

Ten bude s velkou pravděpodobností jednou z opor amerického výběru. Fanoušci se mohou těšit na podobnou sestavu, kterou nabízí jednou za čtyři roky zimní olympijské hry. V Air Canada Centrum budou na Světovém poháru 2016 hrát nejlepší hokejisté světa.

Vojtěch Bureš, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme